Se schimbă steagul Franţei? Mutarea surpriză făcută de Emmanuel Macron

  • Preşedintele Emmanuel Macron a trecut la utilizarea unui bleumarin mai închis pe steagul oficial francez, înlocuind nuanţa anterioară mai strălucitoare, au declarat oficialii din anturajul preşedintelui pentru presa franceză.
  • Steagul a fost schimbat momentan doar în câteva locaţii precum Palatul Elysée, Adunarea Naţională şi sediul Ministerului de Interne.
  • Macron vrea să readucă steagul bleumarin, un simbol al Revoluţiei Franceze, a spus Europe 1.
21426 afișări
Imaginea articolului Se schimbă steagul Franţei? Mutarea surpriză făcută de Emmanuel Macron

Se schimbă steagul Franţei? Mutarea surpriză făcută de Emmanuel Macron

Atât steagurile cu un albastru mai închis la culoare, cât şi cele cu un albastru mai deschis la culoare au fost folosite de zeci de ani.

Marina Franţei şi multe clădiri oficiale din întreaga ţară au folosit întotdeauna nuanţa bleumarin. Dar în 1976, sub preşedintele Giscard d'Estaing, steagul francez a fost schimbat cu un albastru mai strălucitor pentru a se potrivi cu albastrul de pe steagul european.

Acestă decizie a fost parţial una estetică, relatează Europe 1, pentru că steagul francez şi cel european erau arborate unul lângă celălalt în multe locaţii.

Palatul Elysée nu a anunţat public schimbarea steagurilor şi nu cerut încă altor instituţii să facă acelaşi lucru.

Potrivit relatărilor făcute de jurnaliştilor Paul Larrouturou şi Eliot Blondet în noua lor carte, „Élysée confidentiel”, Macron a luat decizia de a trece la un nou albastru în iulie 2020, acţionând la sfatul directorului de operaţiuni al Palatului Elysée de atunci, Arnaud Jolens.

„În primul rând, există motive estetice – acest albastru este mai elegant”. Dar, mai presus de toate, apropiaţii preşedintelui au declarat pentru Europe1 în că Macron „a vrut să reia legătura cu steagul francez din 1793”.

Schimbarea culorii nu ar trebui interpretată ca un gest anti-UE, notează Europe 1. Franţa urmează să preia preşedinţia rotativă a UE în ianuarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici