Seceta din Cipru determină autorităţile să importe apă din Grecia

Seceta din Cipru determină autorităţile de la Nicosia să importe apă din Grecia începând de luni, într-o încercare de a contracara o penurie critică, despre care un oficial a declarat că este cauzată de schimbările climatice.

26 afișări
Imaginea articolului Seceta din Cipru determină autorităţile să importe apă din Grecia

Seceta din Cipru determină autorităţile să importe apă din Grecia (Imagine: Mediafax Foto)

Primele şase transporturi de apă, de circa 50.000 de metri cubi de apă, vor ajunge luni. Până în noiembrie, Cipru va importa aproximativ 8 milioane de metri cubi de apă din Grecia.

"Problema apei este una extrem de serioasă (...). Aş putea spune chiar tragică", a explicat ministrul cipriot al Agriculturii, Michalis Poliniki, joi, după semnarea acordului de import cu Atena.

"Mediterana este una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climaterice (...) Temperatura creşte iar cantitatea de ploaie se reduce", explică Charalambos Theopemptou, comisarul cipriot pentru Mediu.

Autorităţile au impus restricţii drastice utilizatorilor casnici, după ce joi rezervoarele de apă ale insulei erau pline în proporţie de doar 7,5 la sută.

Condiţii similare au fost impuse în ambele părţi ale insulei, împărţită între etnicii greci şi cei turci. Rezervele de apă importate din Grecia vor asigura necesarul ariei locuite de etnici greci.

Oficialii ciprioţi turci au anunţat că o firmă din Turcia încearcă să importe apă printr-o conductă, dar studiile sunt abia la început.

Comisarul cipriot, Chralambos Theopemptou, susţine că ciprioţii sunt obişnuiţi să aibă puţină apă, dar s-ar putea face mai mult pentru conservarea resurselor, reutilizarea şi reciclarea apei.

"Am mai avut aceste probleme. Trebuia să învăţăm din trecut şi nu am făcut asta", reproşează oficialul cipriot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici