Secretarul american al Apărării: Soldatul care a ucis 16 civili afgani poate primi pedeapsa cu moartea

Subofiţerul american suspectat că a ucis duminică 16 civili afgani poate primi pedeapsa cu moartea în caz că este condamnat de justiţia militară americană, a declarat luni secretarul american al Apărării Leon Panetta.

906 afișări
Imaginea articolului Secretarul american al Apărării: Soldatul care a ucis 16 civili afgani poate primi pedeapsa cu moartea

Secretarul american al Apărării: Soldatul care a ucis 16 civili afgani poate primi pedeapsa cu moartea (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Sergentul suspectat de masacrarea civililor, printre care multe femei şi copii, trebuie adus în faţa curţii marţiale conform codului de justiţie militară american. Acesta prevede, printre alte sancţiuni posibile, pedeapsa cu moartea, a explicat şeful Pentagonului jurnaliştilor la bordul unui avion către Kîrgîzstan.

Regretând "teribilele pierderi de vieţi omeneşti", Panetta a declarat că motivul crimelor este încă necunoscut.

Subofiţerul a părăsit baza pe jos în timpul nopţii pentru a ajunge într-un sat din apropiere şi este suspectat că şi-a împuşcat în cap şi cu sânge rece victimele înainte de a încerca să ardă cadavrele.

"La un moment dat, acesta a revenit la bază şi s-a predat. El le-a spus oamenilor ce s-a întâmplat", a declarat secretarul Apărării. Întrebat dacă se poate vorbi despre o mărturisire, Panetta a spus: "cred că acesta este cazul".

"Nu suntem siguri de motivele comiterii crimelor. Acesta este reţinut şi l-am asigurat pe preşedinte (n.r. Hamid Karzai) că va fi adus în faţa justiţiei şi va trebui să dea socoteală", a adăugat Panetta.

Acest caz se adaugă unei serii de incidente - incendierea Coranului, soldaţi urinând pe cadavre - care rămân izolate şi nu subminează eforturile războiului şi nici strategia americană care prevede retragerea trupelor americane şi ale NATO la sfârşitul anului 2014, conform lui Leon Panetta.

"Nu putem permite ca aceste evenimente să ne submineze strategia sau misiunea pe care o avem. Este important să avansăm", a continuat acesta.

Sergentul, a cărui identitate este ţinută secretă din cauza anchetei, se afla pentru prima dată în Afganistan după ce a fost trimis în Irak de trei ori.

În 2010 acesta a fost rănit într-un accident de circulaţie care i-a provocat un traumatism cranian, a declarat un responsabil american al Apărării aflat sub anonimat.

Mulţi soldaţi americani au suferit astfel de leziuni în Irak şi în Afganistan, mai ales din cauza exploziilor. Neurologii au descoperit o legătură între traumatismele craniene şi apariţia ulterioară a unui sindrom de stres post-traumatic.

Responsabilul Apărării a refuzat să stabilească o legătură între acţiunea subofiţerului şi eventuale probleme psihologice sau psihiatrice.

Un alt responsabil american a confirmat că sergentul era originar de la baza Lewis-McChord, situată în apropiere de Seatle, (statul Washington, nord-vest).

Din această bază proveneau şi cinci soldaţi acuzaţi că au executat trei civili afgani în 2010.

Liderul grupului, acuzat că a elaborat pentru amuzament "scenarii" de execuţie a civililor din provincia Kandahar (sud), a luat părţi din cadavre şi a făcut poze cu cei ucişi, a fost condamnat în noiembrie la închisoare pe viaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici