Secretarul de Stat american: SUA nu trebuie să fie "spectator la masacru" în Siria

Secretarul de Stat american John Kerry a pledat marţi în faţa Senatului pentru o acţiune militară a Washingtonului în Siria cu scopul de a "proteja valorile şi securitatea naţională" a Statelor Unite, fără de care ţara sa va continua să fie "spectator la un masacru".

384 afișări
Imaginea articolului Secretarul de Stat american: SUA nu trebuie să fie "spectator la masacru" în Siria

John Kerry (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu este momentul să fim izolaţionişti. Nu este momentul să fim spectatori la un masacru", a declarat Kerry în faţa comisiei de Afaceri Externe a Senatului, conform extraselor pregătite în avans din discursul său.

"Nici ţara noastră, nici conştiinţa noastră nu îşi poate permite să plătească preţul tăcerii", a declarat Kerry, care de două săptămâni face apel la morală pentru a condamna atacul chimic de la 21 august atribut regimului sirian.

Liderul diplomaţiei americane, care a venit să apere în faţa parlamentarilor decizia de principiu a preşedintelui Barack Obama de a realiza atacuri concentrate împotriva Siriei, a adresat de asemenea un mesaj Iranului, susţinător al Damaskerrzcului.

"Iran speră că vă veţi uita în altă parte. Inacţiunea noastră îi va da cu siguranţă posibilitatea de a încălca mai bine intenţiile noastre. când nu vor fi duse până la capăt", a prevenit Kerry.

Omologul său de la Pentagon, secretarul Apărării Chuck Hagel, a explicat la rândul său că obiectivele unei acţiuni militare ar fi de a "diminua capacitatea" regimului sirian de a realiza alte atacuri chimice şi de a îl "descuraja" să recurgă din nou la arsenalul său.

"Considerăm că putem atinge (aceste obiective) printr-o acţiune militară limitată în durată şi extindere", a afirmat acesta, amintitnd că nu este vorba de "a rezolva conflictul din Siria prin forţă militară directă".

Un manifestant a pertubat pentru scurt timp audierea celor doi miniştri americani în faţa comisiei din Senat.

Un manifestant pacifist, îmbrăcat în roz, a fost alungat după ce a strigat la adresa lui Kerry: secretarul general al ONU "Ban Ki-moon a spus nu războiului, papa (Francisc) a spus nu războiului (...) americanii nu vor asta".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici