Secretarul general al ONU avertizează că o "escaladare" militară AMENINŢĂ armistiţiul prevăzut în Siria

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a avertizat că o escaladare a activităţilor militare în Siria ameninţă să deraieze eforturile în vederea implementării unui armistiţiu şi unei reluări a negocierilor de pace, relatează postul Radio Free Europe-Radio-Liberty în pagina electronică.

1427 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al ONU avertizează că o "escaladare" militară AMENINŢĂ armistiţiul prevăzut în Siria

Secretarul general al ONU avertizează că o "escaladare" militară ameninţă armistiţiul prevăzut în Siria (Imagine: Moon AFP/ Mediafax Foto)

"Escaladarea activităţilor militare de către mai multe părţi şi ameninţările cu intensificarea recurgerii la forţă riscă să deraieze eforturile în vederea găsirii unei soluţii politice pe termen lung", a declarat Ban Ki-moon joi, în primul său raport pe care l-a prezentat Consiliului de Securitate al ONU cu privire la implementarea unei rezoluţii adoptate în decembrie care stabileşte o foaie de parcurs a unui proces de pace în Siria.

Rezoluţia a fost susţinută de 17 ţări care mediază negocieri între părţile implicate în conflictul sirian. Aceleaşi ţări au convenit pe 12 februarie, la Munchen, asupra unei "încetări a ostilităţilor" în termen de o săptămână.

Cu o zi înainte de acest termen, Ban Ki-moon a subliniat că nu era evidentă o eventuală implementare a armistiţiului, în contextul în care forţe guvernamentale siriene şi-au continuat campania, susţinute de forţele aeriene ruse, de încercuire a oraşului Alep, după ce au blocat o rută de aprovizionare a acestui fief rebel dinspre Turcia.

În plus, Ankara a făcut săptămâna trecută încă un pas în conflict, bombârdând miliţii kurde siriene care încercau să preia controlul asupra unor porţiuni ale frontierei siriano-turce.

De asemenea, Turcia a încercat să mobilizeze o coaliţie de ţări care să trimită forţe terestre în luptă, la frontieră. Arabia Saudită a anunţat că este dispusă să participe la o asemenea coaliţie.

Secretarul general al ONU a subliniat că membrii Consiliului de Securitate al ONU au fost puşi rareori într-o asemenea situaţie.

"Părţile (beligerante) siriene şi susţinătorii lor pot continua să urmeze logica falimentară a victoriei militare, care a condus deja la moartea a peste 250.000 de sirieni - cea mai mare criză umanitară din vremurile noastre - şi la crearea unor fiefuri ale unor organizaţii teroriste" ca grupările Statul Islamic (SI) şi filiala siriană Al-Qaida - Frontul al-Nusra -, a declarat el.

Sau membrii Consiliului de Securitate - inclusiv Rusia, Statele Unite şi puterile europene - pot încerca să detensioneze situaţia şi să relanseze negocierile, a subliniat Ban Ki-moon.

ONU a stabilit o nouă rundă de negocieri pe 25 februarie, în cazul în care eforturile în vederea implementării unui armistiţiu parţial, care nu este valabil şi pentru cele două organizaţiii teroriste, reuşesc până atunci.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a oprit ultima rundă de negocieri, pe 5 februarie, în parte din cauza intensificării activităţilor militare în regiunea Alep.

Pentru ca negocierile să reuşească, este necesar ca cele 17 ţări din cadrul Grupului internaţional de susţinere a Siriei să dea dovadă de o susţinere "reală, angajată şi pe temen lung", a îndemnat Ban Ki-moon.

El şi-a reiterat îndemnul ca membrii Consiliului de Securitate al ONU să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru a ancheta eventuale crime de război în Siria. "Cei vinovaţi trebuie să dea socoteală pentru crimele înfiorătoare care continuă", a subliniat el.

O încercare în acest sens, în mai 2014, a fost susţinută de către 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, însă Rusia, cel mai apropiat aliat al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, şi China au opus un vot de veto.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici