Secretarul general NATO: Instaurarea unei zone demilitarizate în Siria nu este pe agenda discuţiilor în Alianţă

Instaurarea unei zone demilitarizate în nordul Siriei, solicitată de Turcia, nu se află "deocamdată" pe agenda discuţiilor în cadrul NATO, a declarat, joi, la Ankara, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

114 afișări
Imaginea articolului Secretarul general NATO: Instaurarea unei zone demilitarizate în Siria nu este pe agenda discuţiilor în Alianţă

Stoltenberg: Instaurarea unei zone demilitarizate în Siria nu este pe agenda discuţiilor la NATO

"Deocamdată, această problemă nu se află pe agenda discuţiilor la NATO", a declarat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă, la finalul întrevederii cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

"Am discutat această idee astăzi, în cadrul întrevederii noastre", a precizat secretarul general al NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pledat în mai multe rânduri pentru instituirea unei zone-tampon şi a unei zone de interdicţie aeriană în nordul Siriei pentru a proteja sectoarele controlate de opoziţia moderată faţă de preşedintele Bashar al-Assad şi populaţia locală afectată de războiul civil.

Preşedintele francez François Hollande şi-a anunţat miercuri susţinerea pentru o astfel de iniţiativă, "pentru primirea şi protejarea persoanelor refugiate", potrivit Palatului Elysee. La rândul său, secretarul de Stat american John Kerry a declarat că instituirea unei zone-tampon "merită să fie examinată", dar Casa Albă a precizat ulterior că ideea "nu este analizată pentru moment".

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a reafirmat joi datoria NATO de a fi solidară cu Turcia. "NATO este gata să-şi susţină toţi aliaţii care sunt ameninţaţi", a declarat el. "NATO a desfăşurat rachete Patriot în Turcia, iar acesta este un semn foarte concret al solidarităţii în cadrul Alianţei", a adăugat Jens Stoltenberg.

NATO a desfăşurat la începutul lui 2013 mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot în sudul Turciei pentru a contracara un eventual atac din partea regimului sirian condus de Bashar al-Assad. Regimul islamo-conservator de la Ankara susţine opoziţia faţă de regimul de la Damasc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici