Secretarul general NATO le cere insurgenţilor talibani din Afganistan să înceteze atacurile: "Nivelul violenţelor rămâne inacceptabil de ridicat"

  • Jens Stoltenberg le cere insurgenţilor talibani din Afganistan să înceteze atacurile şi să nu mai colaboreze cu grupuri teroriste internaţionale
  • Secretarul general NATO: "Negocierile de pace rămân fragile, iar nivelul violenţelor rămâne inacceptabil de ridicat, inclusiv prin atacuri ale talibanilor asupra civililor"
  • Stoltenberg: Prezenţa militară NATO în Afganistan este "condiţionată" de situaţia de pe teren
522 afișări
Imaginea articolului Secretarul general NATO le cere insurgenţilor talibani din Afganistan să înceteze atacurile: "Nivelul violenţelor rămâne inacceptabil de ridicat"

Secretarul general NATO le cere insurgenţilor talibani din Afganistan să înceteze atacurile: "Nivelul violenţelor rămâne inacceptabil de ridicat"

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, luni, Mişcarea talibanilor afgani să înceteze violenţele şi nu mai colaboreze cu grupuri teroriste, subliniind că reducerea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice depinde de avansarea procesului de pace.

"NATO susţine puternic procesul de pace din Afganistan. Aceasta este cea mai bună şansă de ajungere la o soluţie politică durabilă şi toate părţile trebuie să accelereze progresele pentru a profita de această oportunitate istorică", a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă.

"Alianţa Nord-Atlantică şi-a adaptat semnificativ prezenţa, în cadrul procesului de pace. Totuşi, negocierile de pace rămân fragile, iar nivelul violenţelor rămâne inacceptabil de ridicat, inclusiv prin atacuri ale talibanilor asupra civililor", a afirmat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul NATO.

"Talibanii trebuie să reducă violenţele, să negocieze printr-o atitudine de bună-credinţă şi să îşi îndeplinească angajamentul de a înceta cooperarea cu grupuri teroriste internaţionale. Obiectivul nostru comun este clar: Afganistanul nu mai trebuie să fie vreodată un fief al teroriştilor care ne atacă ţările. Prin urmare, prezenţa noastră este condiţionată. Deşi niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar, nu vom pleca înainte de a fi momentul potrivit. Miniştrii din cadrul ţărilor NATO vor continua să evalueze situaţia de pe teren şi să monitorizeze foarte atent evoluţiile. Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru garantarea siguranţei trupelor noastre. Vom analiza viitoarele etape într-un mod deliberativ şi coordonat", a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite au semnat în 2020 un acord de pace cu Mişcarea talibanilor afgani, dar noua Administraţie Joseph Biden a anunţat că documentul va fi reanalizat. Liderii talibani poartă negocieri de pace cu Administraţia de la Kabul, dar procesul este în impas, pe fondul multiplicării atacurilor teroriste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici