Şefii CIA şi MI6: „Ordinea Mondială este sub o ameninţare cum nu s-a mai văzut de la Războiul Rece”. Sir Richard Moore şi William Burns vorbesc despre colaborarea SUA-UK în oprirea conflictelor globale

  • Şefii MI6 şi CIA colaborează strâns pentru a contracara agresiunea Rusiei şi a sprijini Ucraina.
  • Războiul din Ucraina este o ameninţare majoră şi a fost anticipat de cei doi lideri, care au avertizat comunitatea internaţională.
  • Există eforturi continue pentru a perturba campania de sabotaj desfăşurată de serviciile de informaţii ruse în Europa.
Urmărește
1403 afișări
Imaginea articolului Şefii CIA şi MI6: „Ordinea Mondială este sub o ameninţare cum nu s-a mai văzut de la Războiul Rece”. Sir Richard Moore şi William Burns vorbesc despre colaborarea SUA-UK în oprirea conflictelor globale

Şefii CIA şi MI6: „Ordinea Mondială este sub o ameninţare cum nu s-a mai văzut de la Războiul Rece”. Sir Richard Moore şi William Burns vorbesc despre colaborarea SUA-UK în oprirea conflictelor globale

Ordinea Mondială este „sub o ameninţare într-un mod pe care nu l-am mai văzut din timpul Războiului Rece”, avertizează şefii Serviciilor de Informaţii Externe din Regatul Unit şi Statele Unite, într-un editorial Financial Times.

Şefii MI6 şi CIA au declarat, de asemenea, că SUA şi UK rămân împreună în „rezistenţa faţă de o Rusie agresivă şi războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina”.

Într-un articol comun FT, pentru prima dată, Sir Richard Moore şi William Burns spun că au anticipat războiul din Ucraina „şi au putut să avertizeze comunitatea internaţională”, în parte prin declasificarea unor secrete pentru a ajuta Kievul.

Aceştia au menţionat că lucrează pentru a „perturba campania iresponsabilă de sabotaj” din întreaga Europă de către Rusia, pentru a promova de-escaladarea în războiul Israel-Gaza şi pentru contraterorism, în scopul de a împiedica reînvigorarea Statului Islamic.

„Nu există nicio îndoială că ordinea mondială internaţională – sistemul echilibrat care a condus la o pace şi stabilitate relativă şi a oferit standarde de viaţă în creştere, oportunităţi şi prosperitate – este sub ameninţare într-un mod pe care nu l-am mai văzut din timpul Războiului Rece”, au scris ei în editorialul FT.

„Combaterea cu succes a acestui risc” stă la baza relaţiei speciale dintre Regatul Unit şi Statele Unite, au adăugat aceştia.

Una „dintre ameninţările fără precedent” cu care se confruntă ambele ţări este războiul din Ucraina, care se află în al treilea an de la invazia Rusiei din februarie 2022.

Sir Richard şi William Burns au afirmat că „menţinerea cursului este mai vitală ca niciodată” în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin „nu va reuşi”.

Conflictul a arătat cum tehnologia poate schimba cursul războiului şi a subliniat necesitatea de a „se adapta, a experimenta şi a inova”, au spus ei.

„Dincolo de Ucraina, continuăm să lucrăm împreună pentru a perturba campania iresponsabilă de sabotaj din întreaga Europă, desfăşurată de Serviciile de Informaţii ruse, şi utilizarea lor cinică a tehnologiei pentru a răspândi minciuni şi dezinformare menite să creeze diviziuni între noi”, au adăugat ei.

Cei doi au avut, de asemenea, prima lor apariţie publică împreună la FT Weekend Festival, la Kenwood House din Londra, sâmbătă.

William Burns le-a spus participanţilor că nu a văzut nicio dovadă că „controlul lui Putin asupra puterii ar slăbi“, în timp ce Sir Richard a spus: „Nu confundaţi niciodată un control strâns cu un control stabil”.

Faptul că serviciile de informaţii ruse folosesc elemente criminale pentru operaţiuni de sabotaj în Europa este un semn că sunt „puţin disperate”, a spus şeful MI6.

Ambele Servicii de Informaţii Externe consideră că ascensiunea Chinei reprezintă principala provocare de informaţii şi geopolitică a secolului. Aceştia şi-au reorganizat serviciile „pentru a reflecta această prioritate”, au spus cei doi în editorialul lor.

De asemenea, au afirmat că au făcut „presiuni mari” pentru reţinere şi dezescaladare în Orientul Mijlociu şi au lucrat „fără încetare” pentru a asigura un armistiţiu şi un acord pentru ostatici.

William Burns, care a fost central în eforturile de armistiţiu, a sugerat la evenimentul FT că ar putea exista o propunere mai detaliată în zilele următoare.

„Aceasta este, în cele din urmă, o chestiune de voinţă politică”, a spus el, adăugând că speră „profund” ca liderii ambelor părţi să ajungă la un acord.

Au trecut 11 luni de când Hamas a atacat sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de oameni şi luând alţi 251 ostateci.

Peste 40.000 de oameni au fost ucişi în Gaza de atunci în campania militară a Israelului, conform Ministerului Sănătăţii condus de Hamas din teritoriu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici