Şeful Gărzilor Revoluţionare: Liderul Suprem de la Teheran limitează raza de acţiune a rachetelor balistice / Prima confirmare a restricţiilor legate de programul balistic al Iranului

Mohammad Ali Jafari, şeful Gărzilor Revoluţionare, a declarat că Liderul Suprem din Iran a impus restricţii în ceea ce priveşte raza de acţiune a rachetelor balistice iraniene, astfel că aceasta au capacitatea de a lovi doar ţinte din regiunea Orientului Mijlociu, informează The Associated Press.

1635 afișări
Imaginea articolului Şeful Gărzilor Revoluţionare: Liderul Suprem de la Teheran limitează raza de acţiune a rachetelor balistice /  Prima confirmare a restricţiilor legate de programul balistic al Iranului

Şeful Gărzilor Revoluţionare: Liderul Suprem de la Teheran limitează raza de acţiune a rachetelor balistice / Prima confirmare a restricţiilor legate de programul balistic al Iranului

Afirmaţiile generalului reprezintă prima confirmare a faptului că Aitolahul Ali Kamenei, liderul spiritual al Iranului, a impus restricţii în ceea ce priveşte programul balistic al ţării. Raza de acţiune a rachetelor iraniene fiind limitată la 2.000 de kilometri.

Aparent, această măsură reprezintă un efort al autorităţilor iraniene de a convinge lumea că programul balistic al Teheranului este unul defensiv, spre deosebire de cazul unor ţări precum Coreea de Nord care ameninţă în mod regulat cu atacarea altor ţări, în special Statele Unite.

Cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, rachetele balistice iraniene pot lovi ţinte din cea mai mare parte a Orientului Mijlociu, inclusiv Israel şi bazele militare americane din regiune. Acest lucru însă nelinişteşte Washingtonul şi aliaţii SUA din regiune, mai ales şi din cauză că programul balistic nu a fost inclus în acordul nuclear semnat de Iran cu marile puteri în anul 2015.

Jafari a mai declarat că raza de acţiune şi capabilităţile actuale ale rachetelor balistice iraniene sunt "suficiente pentru acest moment".

"Americanii, forţele şi interesele lor sunt situate pe o rază de 2.000 de kilometri în jurul nostru şi suntem capabili să răspundem la orice posibil atac disperat al lor", a mai declarat generalul.

Oficialul a mai declarat că nu crede că ar putea izbucni un război între Iran şi Statele Unite.

Tensiunile dintre Iran şi Statele Unite s-au intensificat de la alegerea lui Trump, care a acuzat adesea Teheranul de sprijinirea grupurilor extremiste şi de destabilizarea regiunii. Recent, Washingtonul a impus noi sancţiuni la adresa Teheranului în urma mai multor teste balistice efectuate de forţele iraniene.

În cursul acestei luni, preşedintele american Donald Trump a acuzat Iranul că dezvoltă rachete, oferă susţinere organizaţiilor teroriste din Orientul Mijlociu şi nu permite inspecţii la unele instalaţii atomice. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că va bloca "toate tentativele Iranului de a fabrica arme nucleare".

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în anul 2015, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu.

Sancţiunile care au fost aplicate până acum Iranului vor putea fi reactivate dacă regimul islamist de la Teheran va încălca termenii acordului în următorii zece ani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici