Şeful guvernului regional Quim Torra: Catalonia ar trebui să organizeze un nou referendum pentru independenţă

Catalonia ar trebui să organizeze un nou referendum pentru independenţa faţă de Spania în următorii doi ani, a declarat şeful guvernului regional, joi, într-o nouă provocare lansată Madridului în urma protestelor pro-separatiste din ultimele zile, potrivit Reuters.

510 afișări
Imaginea articolului Şeful guvernului regional Quim Torra: Catalonia ar trebui să organizeze un nou referendum pentru independenţă

Quim Torra: Catalonia ar trebui să organizeze un nou referendum pentru independenţă

Şeful guvernului regional din Catalonia, Quim Torra, a criticat violenţele, declarând că mişcarea separatistă a fost una paşnică.

De asemenea, acesta a mers mai departe avansând ideea că mişcarea de secesiune a fost blocată, declarând că „nu există nicio cale” prin care vreun tribunal să îl împiedice să ia măsuri în vederea independenţei.

„Dacă toate partidele şi grupurile vor face posibil acet lucru, trebuie să putem încheia acest mandat prin validarea independenţei”, a declarat Torra, adăugând că sentinţele de luni nu îi vor descuraja pe liderii separatişti să organizeze un nou referendum. "Vom reveni din nou la urne cu autodeterminare", a spus el.

Torra a solicitat elaborarea unei noi Constituţii pentru Catalonia până în primăvara anului 2020, care ar putea deschide calea pentru un nou referendum pentru independenţă înainte ca mandatul parlamentului regional să expire în decembrie 2021.

Principalele partide din Spania au refuzat în mod constant să organizeze un referendum pro-independenţă în Catalonia, deşi socialiştii aflaţi acum la putere spun că sunt deschişi la dialog cu privire la alte probleme.

Curtea Constituţională i-a avertizat miercuri pe oficialii catalani cu consecinţe legale dacă vor încălca legea urmărind obţinerea independenţei.

Catalonia este o regiune semi-autonomă cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, care au propria limbă, Parlament şi drapel. Este cea mai bogată regiune din Spania.

Independenţa este o problemă extrem de divizibilă, într-un sondaj în iulie susţinerea pentru secesiune în regiune ajunsese la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, 48,3% dintre respondenţi declarându-se împotrivă şi 44% în favoarea independendenţei.

Catalonia a organizat în 2017 un prim referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunţat luni că nouă lideri separatişti catalani au primit sentinţe între 9 şi 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona şi în alte oraşe din regiune, soldate cu rănirea a cel puţin 80 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici