Şeful ONU în vizită în Haiti, care e devastat de bandele de infractori

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a vizitat sâmbătă Haiti pentru a atrage atenţia asupra crizelor cu care se confruntă această ţară săracă din Caraibe, care se luptă să combată bandele violente care au invadat în mare parte capitala Port-au-Prince.

633 afișări
Imaginea articolului Şeful ONU în vizită în Haiti, care e devastat de bandele de infractori

Şeful ONU în vizită în Haiti, care e devastat de bandele de infractori

Vizita lui Guterres are loc la aproape nouă luni după ce acesta a susţinut o cerere de ajutor din partea guvernului haitian şi a propus ca una sau mai multe naţiuni să trimită o „forţă de acţiune rapidă” pentru a sprijini serviciile de securitate haitiene. O astfel de forţă nu a fost încă desfăşurată, deoarece nicio ţară nu a făcut un pas înainte pentru a prelua conducerea.

„Mă aflu la Port-au-Prince pentru a-mi exprima întreaga solidaritate cu poporul haitian şi pentru a face apel la comunitatea internaţională să continue să fie alături de Haiti, inclusiv cu o forţă internaţională robustă care să ajute Poliţia Naţională haitiană”, a declarat Guterres într-o postare pe Twitter.

„Nu este momentul să uităm de Haiti”.

În aprilie, Guterres a declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU că a considerat că insecuritatea din Port-au-Prince este „comparabilă cu cea din ţările aflate în conflict armat” şi a afirmat că haitienii se confruntă cu una dintre cele mai grave crize privind drepturile omului din ultimele decenii.

În luna septembrie a anului trecut, bandele au înrăutăţit situaţia umanitară prin blocarea unui terminal de combustibil timp de şase săptămâni, oprind majoritatea activităţilor economice. În octombrie, Consiliul de Securitate al ONU l-a sancţionat pe cel mai puternic gangster haitian, care a fost acuzat că a condus blocada pentru a protesta împotriva reducerii subvenţiilor guvernamentale pentru combustibil.

Statele Unite şi Canada au impus, de asemenea, sancţiuni împotriva politicienilor haitieni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici