Şeful spionajului din Spania a fost demis după ce au fost ascultate telefoanele liderilor mişcării catalane de independenţă

  • Guvernul spaniol l-a demis pe şeful său de spionaj, Paz Esteban, pe fondul unui dublu scandal de piraterie telefonică în care este implicat programul de spionaj Pegasus, a declarat marţi ministrul apărării.
  • Centrul Naţional de Informaţii (CNI) pe care îl conducea Esteban a fost criticat pentru că ar fi folosit Pegasus, produs de grupul israelian NSO, pentru a-i spiona pe liderii mişcării catalane de independenţă.
611 afișări
Imaginea articolului Şeful spionajului din Spania a fost demis după ce au fost ascultate telefoanele liderilor mişcării catalane de independenţă

De asemenea, s-a confruntat cu întrebări legate de faptul că nu a reuşit să împiedice ca telefoanele premierului Pedro Sanchez şi ale altor oficiali să fie piratate de o entitate străină anonimă care a folosit acelaşi program de spionaj, scrie Reuters.

Anunţând demiterea lui Esteban, ministrul apărării Margarita Robles a recunoscut că s-au făcut greşeli. "Bineînţeles că există erori de securitate şi vor continua să existe, pentru că acesta este unul dintre preţurile pe care le plătim pentru tehnologie", a declarat ea reporterilor.

Scandalul a determinat partidul de stânga pro-independenţă din Catalonia, ERC, un aliat al guvernului minoritar spaniol, să spună că nu îl va susţine în voturile parlamentare până când nu va lua măsuri pentru a restabili încrederea.

Guvernul spaniol a anunţat câteva zile mai târziu că a detectat programul spion Pegasus în telefoanele mobile ale lui Sanchez şi Robles în urma unui hacking ilegal efectuat de o entitate străină, fără a preciza cine ar fi putut fi în spatele spionajului.

Patricia Plaja, purtătoarea de cuvânt a guvernului regional al Cataloniei, care este condus de ERC, a declarat marţi că modernizarea CNI a fost "insuficientă" pentru a restabili relaţiile cu guvernul.

Esteban va fi înlocuit de Esperanza Casteleiro, ministrul adjunct al apărării, care a lucrat 40 de ani la CNI, a declarat Robles. Aceasta nu intenţionează să demisioneze ea însăşi, a precizat ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici