Şeful Statului Major al Armatei pakistaneze: Vom oferi tot sprijinul cetăţenilor din Kashmir

Şeful Statului Major al Armatei pakistaneze, generalul Qamar Javed Bajwa, a declarat marţi că forţele armate din Pakistan vor „folosi orice mijloace” pentru a sprijini cetăţenii din Kashmirul indian, după ce India a revocat statutul special al regiunii, informează Reuters.

2327 afișări
Imaginea articolului Şeful Statului Major al Armatei pakistaneze: Vom oferi tot sprijinul cetăţenilor din Kashmir

Şeful Statului Major al Armatei pakistaneze: Vom oferi tot sprijinul cetăţenilor din Kashmir

Declaraţia oficialului pakistanez vine în condiţiile în care autorităţile de la New Delhi au decis marţi ca, pentru a doua zi la rând, să menţină restricţiile în ceea ce priveşte sectorul telecomunicaţiilor, în încercarea de a preveni ca populaţia să se mobilizeze pentru a protesta faţă de recenta decizie cu privire la statutul teritoriului.

„Armata Pakistanului este până la capăt de partea cetăţenilor din Kashmir în lupta lor justă”, a declarat generalul. „Suntem pregătiţi să folosim orice mijloace pentru a ne îndeplini obligaţiile în această privinţă”, a adăugat el.

În urma unei întâlniri cu liderii Armatei, Bajwa şi-a exprimat sprijinul pentru populaţia din Kashmirul indian, în contextul în care premierul ţării, Imran Khan, ia în considerare să aducă această problemă în atenţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

„Vom lupta pentru această cauză la orice nivel. Analizăm modalităţile pe care le avem la dispoziţie pentru a duce acest caz în faţa Curţii Internaţionale (de Justiţie, n.r.) şi a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, a declarat Khan în cadrul unei audieri în Parlament.

Guvernul federal al Indiei a anunţat luni că va revoca statutul special constituţional al regiunii Kashmir şi că intenţionează să restructureze teritoriul disputat.

Articolul 370 din Constituţia Indiei, care oferă un statut special statului Jammu şi Kashmir, va fi eliminat, a declarat ministrul indian al Afacerilor Interne, Amit Shah. Articolul 370 permite regiunii Kashmir să aibă propria sa constituţie, un steag separat şi independenţă în aproape toate domeniile, cu excepţia afacerilor externe, apărării şi comunicaţiilor.

Eliminarea acestui articol din Constituţie va permite, printre altele, ca cetăţenii indieni care nu locuiesc în Jammu şi Kashmir să poată să achiziţioneze terenuri în acest stat, iar experţii avertizează că acest lucru ar putea duce la o tensionare rapidă a situaţiei în regiune.

Pentru a preveni eventuale proteste de amploare faţă de această decizie, Guvernul indian a ordonat luni impunerea unor restricţii asupra sistemului de telecomunicaţii. Autorităţile de la New Delhi au emis ordine de arestare pentru mai mulţi lideri din Jammu şi Kashmir, printre care şi doi foşti miniştri.

Taguri:
pakistan,
india,
kashmir

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici