Şeful unei platforme de criptomonede a fost condamnat la peste 11.000 de ani de închisoare în Turcia

Un şef turc al criptomonedelor şi cei doi fraţi ai săi au fost condamnaţi la 11.196 de ani de închisoare fiecare pentru că au fraudat investitori cu milioane de dolari.

898 afișări
Imaginea articolului Şeful unei platforme de criptomonede a fost condamnat la peste 11.000 de ani de închisoare în Turcia

Sursa foto: Twitter

Faruk Fatih Ozer, în vârstă de 29 de ani, a fugit în Albania în 2021 cu activele investitorilor după ce bursa sa Thodex s-a prăbuşit brusc. El a fost extrădat înapoi în Turcia în iunie şi a fost găsit vinovat de spălare de bani, fraudă şi crimă organizată.
 
Ozer a declarat în faţa instanţei că "nu ar fi acţionat atât de neglijent" dacă intenţia sa ar fi fost criminală, a relatat presa de stat. "Sunt suficient de inteligent pentru a conduce orice instituţie de pe Pământ", a declarat acesta, citat de agenţia Anadolu.
 
"Acest lucru este evident în această companie pe care am înfiinţat-o la vârsta de 22 de ani". Procesul de la Istanbul i-a găsit vinovaţi de aceleaşi acuzaţii şi pe sora sa Serap şi pe fratele său Guven.
 
Agenţiile de presă turceşti au declarat că inculpaţii au fost condamnaţi separat pentru crime multiple împotriva a 2.027 de victime, ceea ce a dus la numărul total de ani din sentinţă.
 
Astfel de sentinţe extraordinare de închisoare sunt frecvente în Turcia de la abolirea pedepsei cu moartea în 2004.
 
Adnan Oktar, un predicator al unui cult de televiziune, a fost încarcerat pentru 8.658 de ani în 2022 pentru fraudă şi infracţiuni sexuale. Zece dintre adepţii săi au primit aceeaşi pedeapsă, potrivit BBC.
 
Procurorii ceruseră iniţial ca Ozer să fie condamnat la 40.562 de ani de închisoare, potrivit AFP. Turcii au început să folosească criptomonedele ca mijloc de apărare împotriva unei alunecări profunde a valorii lirei, care a început în urmă cu mai bine de doi ani.
 
Thodex a fost fondată în 2017 şi a devenit una dintre cele mai mari burse de monede virtuale din ţară. Ozer şi-a câştigat faima naţională ca un geniu al finanţelor şi s-a înregimentat în establishment, împrietenindu-se cu figuri proguvernamentale proeminente.
 
Cu toate acestea, platforma a făcut implozie brusc în aprilie 2021. Activele investitorilor au dispărut, iar Ozer s-a ascuns. El a fost arestat anul trecut în Albania, în baza unui mandat internaţional emis de Interpol, şi extrădat după un proces juridic îndelungat.
 
Presa turcă a relatat anterior că Ozer a fugit cu active în valoare de 2 miliarde de dolari. Cu toate acestea, rechizitoriul procurorului estimează pierderile totale ale investitorilor Thodex la 356 de milioane de lire.
 
Această sumă valora aproximativ 43 de milioane de dolari la momentul imploziei bursei. Aceeaşi sumă valorează acum aproximativ 13 milioane de dolari din cauza inflaţiei galopante şi a prăbuşirii lirei pe pieţele internaţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici