Seismolog: incidentul din Marea Baltică, echivalent cu explozia a 100 de kilograme de dinamită

A doua explozie a conductei din Marea Baltică este echivalentă cu utilizarea a cel puţin „100 de kilograme de dinamită", susţine un seismolog suedez, citat de Sky News.

1424 afișări
Imaginea articolului Seismolog: incidentul din Marea Baltică, echivalent cu explozia a 100 de kilograme de dinamită

Hepta

Cea de-a doua explozie produsă în Marea Baltică este echivalentă unei lovituri provocate de peste 100 de kilograme de dinamită, afirmă un seismolog de la Universitatea Uppsala din Suedia.

„La urma urmei, o explozie este ceva care se extinde în toate direcţiile în acelaşi timp, în timp ce un cutremur este o mişcare pe o fisură şi generează diferite tipuri de valuri. Nu există nicio îndoială că au fost explozii. S-au folosit cel puţin 100 kg de dinamită TNT, dar probabil mai mult”, a declarat seismologul Bjorn Lund.

Marţi, câteva explozii s-au produs în Marea Baltică, înainte de a fi descoperite scurgeri neobişnuite la două conducte submarine de gaze naturale care merg din Rusia în Germania.

Cele trei scurgeri au fost raportate pe gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care sunt umplute cu gaze naturale, deşi nu livrează combustibilul în Europa. Cauza exactă a acestor explozii nu a fost încă determinată.

Unii lideri europeni au indicat un posibil sabotaj, având în vedere disputa energetică cu Rusia provocată de războiul din Ucraina. ca urmare, UE a anunţat miercuri că va intensifica protecţia infrastructurii sale energetice în urma incidentelor din Marea Baltică, a declarat şeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell.

„Toate informaţiile disponibile indică faptul că acele scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat. Vom sprijini orice investigaţie menită să clarifice pe deplin ce s-a întâmplat şi de ce, şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne spori rezistenţa în materie de securitate energetică”, a transmis Borrell într-un comunicat, citat de agenţia Reuters.

Circulaţia navelor a fost oprită în zonele afectate din Marea Baltică, de teama unor noi explozii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici