Senatul Italiei acordă încrederea Guvernului Mario Draghi după ce premierul a părăsit Parlamentul

Senatul Italiei a acordat, miercuri seară, votul de încredere Guvernului Mario Draghi, însă fără susţinerea Mişcării Cinci Stele şi a partidelor Liga şi Forza Italia, la finalul unor dezbateri tensionate şi imediat după plecarea premierului din Parlament.

567 afișări
Imaginea articolului Senatul Italiei acordă încrederea Guvernului Mario Draghi după ce premierul a părăsit Parlamentul

În favoarea menţinerii în funcţie a Guvernului Draghi au votat 95 de senatori, iar 38 s-au pronunţat împotrivă, informează cotidianul Corriere della Sera.

Votul de încredere s-a putut derula întrucât senatorii Mişcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă) au rămas în sală, pentru a contribui la cvorum, dar s-au abţinut de la vot, potrivit cotidianului La Repubblica.

Senatorii din cadrul formaţiunii de extremă-dreapta Liga, condusă de Matteo Salvini, şi colegii lor din partidul Forza Italia (centru-dreapta), condus de fostul premier Silvio Berlusconi, au părăsit sala în momentul votului.

Înainte de hotărârea Mişcării Cinci Stele de a-şi menţine senatorii în aula parlamentară, preşedintele Senatului, Elisabetta Casellati, constatase lipsa cvorumului, iar premierul Mario Draghi plecase din sală, ceea ce a condus la speculaţii că ar putea merge la preşedintele Sergio Mattarella pentru a-şi prezenta din nou demisia.

Premierul tehnocrat Mario Draghi a anunţat săptămâna trecută că va demisiona după ce Mişcarea Cinci Stele (M5S), principala forţă a coaliţiei de uniune naţională, a refuzat să participe la un vot de încredere în Parlament pe tema unor măsuri sociale. La insistenţele preşedintelui Sergio Mattarella, Mario Draghi a revenit în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Însă Mario Draghi a decis să ceară vot de încredere în Parlament doar asupra unei rezoluţii privind continuarea funcţionării actualului Cabinet guvernamental, fără a accepta remanierea. În acest context, formaţiunile Liga (extremă-dreapta) şi Forza Italia (centru-dreapta) au părăsit sala în momentul votului.

Votul de încredere din Senat permite Italiei să facă un pas spre evitarea alegerilor parlamentare anticipate, dar situaţia Guvernului Draghi rămâne fragilă şi există riscul unor moţiuni de cenzură.

"Ceea ce s-a întâmplat este o nebunie, este Parlamentul împotriva Italiei", a comentat fostul premier Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (centru-stânga), care continuă să susţină actualul guvern.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici