Serghei Lavrov: Forţele ruse nu se vor retrage din districtul Ahalgori

Forţele ruse nu se vor se retrage din districtul Ahalgori, aşa cum cer autorităţile de la Tbilisi, a declarat sâmbătă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţiile de presă din Rusia.

17 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Forţele ruse nu se vor retrage din districtul Ahalgori

Serghei Lavrov: Forţele ruse nu se vor retrage din districtul Ahalgori

O retragere din Ahalgori ar fi "în totală contradicţie cu planul Medvedev-Sarkozy unde scrie negru pe alb că trebuie să ne retragem din regiunile adiacente Abhaziei şi Osetiei de Sud", cele două regiuni separatiste georgiene, a declarat Lavrov, potrivit Interfax.

Lavrov, care a făcut aceste declaraţii la Dortmund în Germania, under a asistat la un meci de fotbal, s-a referit la acordul încheiat între preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi omolgul rus al acestuia, Dmitri Medvedev.

Forţele ruse au încheiat miercuri retragerea din zonele-tampon din jurul Osetiei de Sud şi Abhaziei, unde s-au aflat timp de două luni, după declanşarea conflictului ruso-gerogian, în august.

Moscova, care a recunoscut independenţa celor două regiuni la 26 august, consideră că districtul Ahalgori este o parte istorică a Osetiei de Sud şi susţine că nu-şi va retrage trupele din această regiune.

Georgia şi mai multe ţări europene apreciază că, din contră, prin menţinerea de trupe în Ahalgori, Moscova nu face altceva decât să încalce planul de pace.

Districtul Ahalgori, situat la nord-vest de Tbilisi, a fost parte a Osetiei de Sud în timpul Uniunii Sovietice. Zona s-a aflat sub administraţie georgiană până în momentul declanşării conflictului din august, în timp ce Osetia de Sud era independentă de facto încă din anii '90.

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a apreciat vineri că Moscova a respectat acordul de pace Medevev-Sarkozy, dar că problema regiunii Ahalgori va fi semnalată în cadrul discuţiilor pe tema securităţii în regiune, care vor avea loc la Geneva, începând de la 15 octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici