Serghei Lavrov: O soluţie militară în Siria va destabiliza Orientul Mijlociu. ONU trebuie să aştepte raportul inspectorilor înaintea unei rezoluţii

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a avertizat că o soluţie militară în Siria va destabiliza această ţară şi Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova. Ministrul adjunct de Externe, Vladimir Titov a declarat, ulterior, că ONU trebuie să primească, mai întâi, raportul inspectorilor din Siria.

432 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: O soluţie militară în Siria va destabiliza Orientul Mijlociu. ONU trebuie să aştepte raportul inspectorilor înaintea unei rezoluţii

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul unei conversaţii telefonice purtate marţi cu trimisul special al Ligii Arabe şi ONU, Lakhdar Brahimi, "Serghei Lavrov a insistat asupra faptului că nu există o alternativă la o soluţie politico-diplomatică în Siria, remarcând că tentativele de soluţionare pe cale militară nu vor conduce decât la o destabilizare suplimentară a situaţiei din ţară şi regiune".

Cei doi oficiali "au convenit că, în acest moment critic, toate părţile implicate, inclusiv «actorii» străini, ar trebui să acţioneze în mod extrem de responsabil şi să nu repete erorile trecutului", potrivit comunicatului.

Într-un alt comunicat publicat marţi seara, diplomaţia rusă a anunţat că Lavrov a respins, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american John Kerry, argumentele celui din urmă potrivit cărora Guvernul sirian s-ar afla în spatele atacului cu arme chimice.

În timpul acestei discuţii, "Kerry a expus opinii pretins fondate asupra unor informaţii provenind din surse de încredere potrivit cărora responsabilitatea incidentelor în cursul cărora probabil au fost folosite arme chimice aparţine Guvernului sirian".

"Lavrov a respins această redare a faptelor, exprimând argumentele părţii ruse", a anunţat comunicatul.

"Moscova este în continuare foarte preocupată de linia periculoasă, care pare deja evidentă la mai multe ţări, vizând subminarea în mod conştient a premiselor unei reglementări politico-diplomatice a conflictului", a adăugat el.

ONU trebuie să aştepte raportul inspectorilor în Siria înaintea unei rezoluţii, afirmă Rusia

Rusia apreciază drept "inoportună" orice discuţie privind o acţiune a Consiliului de Securitate al ONU, atât timp cât inspectorii aflaţi în Siria încă nu şi-au prezentat raportul referitor la folosirea armelor chimice, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe, Vladimir Titov, citat de AFP.

"Discutarea unei reacţii din partea Consiliului de Securitate, înainte ca inspectorii ONU din Siria să-şi prezinte raportul, este cel puţin inoportună", a afirmat Titov, citat de agenţia rusă Interfax.

Premierul britanic David Cameron a anunţat pe Twitter că Marea Britanie va prezenta miercuri o rezoluţie la Consiliul de Securitate, "care condamnă atacul chimic" comis la 21 august în Siria şi are ca obiectiv să "protejeze civilii".

"Susţinem declaraţiile făcute de către secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon la Haga potrivit cărora este indispensabilă continuarea identificării unei soluţii diplomatice pentru conflictul sirian", a adăugat Titov.

"Consiliul trebuie să se unească şi să acţioneze pentru pace", a declarat Ban Ki-moon într-un discurs susţinut la Palatul Păcii, la Haga, subliniind că "momentul cel mai critic al acestui conflict" a fost atins.

Presupusul atac chimic comis la 21 august în apropierea capitalei Siriei, care a provocat moartea câtorva sute de persoane, a agravat disensiunile ruso-occidentale asupra conflictului sirian.

Occidentalii au acuzat regimul sirian, dar Rusia apreciază că rebelii sunt cei care au folosit arme chimice cu scopul de a discredita Guvernul de la Damasc.

Damascul a autorizat duminică ca experţi ONU să ancheteze referitor la o eventuală folosire de arme chimice. Aceştia şi-au reluat activitatea în apropiere de Damasc, după ce şi-au suspendat misiunea, cu o zi înainte, din motive de securitate.

"Nimeni nu ne poate împiedica să gândim că unele ţări subminează deliberat şansele unei soluţii politice", a apreciat pe Twitter ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko.

"Şi ce se va întâmpla dacă atacurile asupra Siriei vor creşte probabilitatea ca armele chimice să nu cadă pe mâini bune?", s-a întrebat Iakovenko.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici