Serghei Lavrov: Rusia va recunoaşte alegerile organizate de separatişti în estul Ucrainei. Reacţia Kievului

Rusia va recunoaşte rezultatele alegerilor legislative şi prezidenţiale organizate la 2 noiembrie de rebelii proruşi în regiunile controlate de ei în estul Ucrainei, a anunţat marţi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

773 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Rusia va recunoaşte alegerile organizate de separatişti în estul Ucrainei. Reacţia Kievului

Serghei Lavrov: Rusia va recunoaşte alegerile organizate de separatişti în estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sperăm că alegerile vor fi organizate aşa cum s-a convenit şi noi vom recunoaşte, bineînţeles, rezultatele", a declarat Serghei Lavrov în cursul unui interviu realizat de cotidianul rus Izvestia.

"Sperăm că exprimarea poporului va fi liberă şi că nimeni nu va încerca să o perturbe din exterior", a adăugat el.

Potrivit lui, aceste alegeri care trebuie să aibă loc în cele două "republici" proclamate de separatişti în estul Ucrainei "vor fi foarte importante pentru legitimizarea autorităţilor".

"Este vorba despre unul dintre punctele cele mai importante ale acordului de la Minsk" privind instaurarea unui armistiţiu în Ucraina, încheiat la 5 septembrie cu participarea Rusiei, a apreciat Lavrov.

Sprijinul Rusiei pentru scrutinul separatiştilor subminează procesul de pace, afirmă Kievul

Sprijinul adus de Moscova alegerilor organizate duminica viitoare de separatişti în estul Ucrainei "subminează procesul" de pace, a declarat marţi un diplomat ucrainean de rang înalt, citat de AFP.

"Intenţia Rusiei (de a recunoaşte acest scrutin) subminează detensionarea şi procesul de pace, slăbind în acelaşi timp încrederea în ea însăşi, în calitate de partener internaţional sigur", a declarat pentru AFP Dmitro Kuleba, un oficial de rang înalt din Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.

"Rusia se grăbeşte să recunoască un lucru care nu are nici o legătură cu alegerile. De aceea nu merită aşteptate alte reacţii din partea Ucrainei sau a comunităţii internaţionale", a adăugat Kuleba.

Declaraţiile lui Kuleba intervin la scurt timp după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat marţi că Rusia va recunoaşte rezultatele alegerilor legislative şi prezidenţiale organizate la 2 noiembrie de rebelii proruşi în regiunile controlate de ei în estul Ucrainei.

În opinia sa, afirmaţiile lui Lavrov "contrazic direct acordul de la Minsk" privind instaurarea armistiţiului în Ucraina, încheiat la 5 septembrie între Kiev şi separatişti, cu participarea Rusiei.

Regiunile aflate sub controlul rebelilor proruşi nu au participat la alegerile legislative organizate duminica trecută în restul Ucrainei. Autorităţile separatiste au promis organizarea propriului lor scrutin la 2 noiembrie.

Lavrov a denunţat "numeroase nereguli" înregistrate, potrivit lui, în cursul campaniei electorale din Ucraina, admiţând însă că scrutinul este valid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici