Serghei Lavrov şi Rex Tillerson au discutat despre lupta împotriva terorismului în Siria

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, au discutat telefonic, joi, despre modalităţi privind combaterea terorismului din Siria şi facilitarea dialogului la nivel naţional pentru găsirea unei soluţii politice la această criză, relatează agenţia Tass.

221 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov şi Rex Tillerson au discutat despre lupta împotriva terorismului în Siria

Serghei Lavrov şi Rex Tillerson au discutat despre lupta împotriva terorismului în Siria

"Părţile au discutat probleme urgente privind eforturile de eliminare a focarului de terorism din Siria şi de intensificare a eforturilor internaţionale pentru facilitarea procesului de reglementare politică, asigurând în acelaşi timp integritatea teritorială a ţării şi stimulând dialogul la nivel naţional, în conformitate cu Rezoluţia 2254 emisă de Consiliul de Securitate al ONU", se arată într-un comunicat al ministerului rus de Externe.

Şeful diplomaţiei de la Moscova i-a transmis lui Rex Tillerson că este inacceptabilă politizarea activităţii din Siria a inspectorilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Stârnind furia Statelor Unite, Rusia a blocat prin veto un proiect de rezoluţie care prevedea prelungirea cu un an a mandatului experţilor ONU-OIAC care investighează atacurile cu arme chimice din Siria.

După câteva zile, un raport al experţilor ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun din luna aprilie, soldat cu peste 80 de morţi, majoritatea civili.

Moscova a criticat în mai multe rânduri metodologia anchetei ONU-OIAC, afirmând că o investigaţie imparţială este imposibilă. Rusia a intervenit de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad în conflictul civil din Siria şi este principalul aliat internaţional al Damascului.

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat recent că Serghei Lavrov şi Rex Tillerson s-ar putea întâlni în cadrul summitului Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC), care va avea loc în Vietnam în perioada 6-11 noiembrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici