Serviciile de spionaj americane credeau că îl localizaseră pe Osama ben Laden şi în 2007

Serviciile de spionaj americane credeau că îl localizaseră pe Osama ben Laden şi în vara anului 2007, aceasta fiind ultima dată, în afară de recenta operaţiune, când unui preşedinte american i s-a propus un raid împotriva liderului al-Qaida, informează New York Times în ediţia electronică.

236 afișări
Imaginea articolului Serviciile de spionaj americane credeau că îl localizaseră pe Osama ben Laden şi în 2007

Serviciile de spionaj americane credeau că îl localizaseră pe Osama ben Laden şi în 2007 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comandanţii al-Qaida şi cei ai talibanilor, militanţi islamişti şi insurgenţi urmau să se reunească în regiunea afgană Tora Bora, conform serviciilor de informaţii americane. Şi existau indicii că însuşi Osama ben Laden urma să vină la reuniune pentru a se întâlni cu militanţi care pregăteau atacuri sinucigaşe împotriva Europei şi Statelor Unite.

"Credeam că îl aveam pe liderul al-Qaida de această parte a frontierei", a declarat un ofiţer american implicat în planificarea operaţiunii. "Erau cele mai bune informaţii pe care le aveam despre el după o lungă perioadă de timp", explică ofiţerul citat.

Armata americană a pregătit o amplă misiune de atac, cu bombardiere, elicoptere militare şi grupuri de comando. Dar chiar când şase bombardiere B-2 Stealth se aflau la jumătatea zborului spre Afganistan, comandanţii le-au ordonat să revină la baza secretă situată în zona Oceanului Indian, de teamă că informaţiile despre ben Laden erau nesigure şi din cauza riscului victimelor civile.

În Tora Bora a fost organizată o operaţiune de amploare mai mică, fiind eliminaţi zeci de militanţi islamişti, dar Osama ben Lden nu a fost la reuniune. La Casa Albă, dezamăgirea era vizibilă, potrivit unor consilieri ai fostului preşedinte George W. Bush.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici