Serviciile secrete italiene vor fi conduse pentru prima oară în istorie de o femeie. Despre cine este vorba

  • Elisabetta Belloni a devenit cunoscută la mijlocul anilor 2000, între 2004 şi 2008, când a condus Unitatea de Criză a Ministerului Afacerilor Externe.
  • Născută la 1 septembrie 1958 la Roma, Elisabetta Belloni a absolvit Universitatea Luiss din Roma.
  • În 2018, numele său a fost menţionat de presa italiană pentru a conduce un posibil guvern de tehnocraţi.
980 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete italiene vor fi conduse pentru prima oară în istorie de o femeie. Despre cine este vorba

Foto: Profimedia

Premierul italian Mario Draghi a numit miercuri, 12 mai, un nou şef al serviciilor secrete (DIS), un diplomat de carieră, Elisabetta Belloni, fiind prima femeie care ocupă acest post extrem de important.
 
DIS este responsabil, în special, de supravegherea activităţilor Agenţiei de Informaţii şi Securitate Externă (AISE), competente în străinătate, precum şi de Informaţii şi Securitate Externă (AISI), competente pe teritoriul naţional şi responsabile cu contraspionajul. 
 
Elisabetta Belloni a ocupat numeroase funcţii de prestigiu în Ministerul Afacerilor Externe pe parcursul carierei sale, informează Le Fiagro.
 
Ea a devenit cunoscută la mijlocul anilor 2000, între 2004 şi 2008, când a condus Unitatea de Criză a Ministerului, însărcinată cu operaţiunile care implicau italieni ţinuţi ostatici, răniţi sau ucişi în străinătate, în atacuri sau dezastre naturale. În aceste condiţii, Belloni s-a confruntat cu cazuri de profil, precum negocierile pentru eliberarea jurnalistului Daniele Mastrogiacomo, de la cotidianul La Repubblica, răpit în 2007 în Afganistan. De asemenea, ea a coordonat primele căutări ale italienilor dispăruţi în timpul tsunamiului din Thailanda în decembrie 2004.
 
Născută la 1 septembrie 1958 la Roma, Elisabetta Belloni a absolvit Universitatea Luiss din Roma şi a ajuns în Ministerul Afacerilor Externe în 1985. Ea a ocupat diferite funcţii în cadrul ministerului, înainte de a fi numită secretar general al acestei instituţii în 2016, cel mai înalt post rezervat unui diplomat de carieră. 
 
În 2018, numele său a fost unul dintre cele menţionate de presa italiană pentru a conduce un posibil guvern de tehnocraţi, atunci când partidele politice nu au reuşit să ajungă la un acord la sfârşitul alegerilor legislative.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici