Serviciile secrete ruse i-au cerut lui Putin să amâne invazia

Un raport al autoritarului institut britanic Rusi dezvăluie că, din iunie 2021, serviciile secrete de la Moscova au început să se infiltreze în aparatul de stat ucrainean.

8059 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete ruse i-au cerut lui Putin să amâne invazia

Serviciile secrete ruse i-au cerut lui Putin să amâne invazia

Serviciile secrete ruse şi-au făcut treaba doar pe jumătate. Au pregătit operaţiunea specială cu mult timp înainte, s-au infiltrat în Ucraina şi în Europa, fiind convinse de o primire favorabilă în ţara invadată. Când a venit ora X, i-au cerut lui Putin să amâne atacul, deoarece era nevoie de ceva mai mult timp. Sugestie respinsă de Vladimir Putin.

Acestea sunt principalele concluzii ale unui raport al institutului britanic Rusi. Având la dispoziţie un buget semnificativ, serviciile au acţionat pe mai multe niveluri, încercând să exploateze multe laturi, noi şi vechi. În unele cazuri, şi-au cumpărat complicii, în altele i-au obligat să colaboreze.

Potrivit anchetei britanice, ruşii au contat pe aproximativ 800 de oficiali. O acţiune care a început în iunie 2021 şi a continuat apoi pe scară largă în lunile următoare. 

Spionajul a obţinut aşadar rezultate concrete, ştia că misiunea ar fi fost dificilă în orice caz şi pentru a fi sigur de succes ar fi preferat să aştepte.

Totuşi, această atitudine prudentă nu i-a convins pe liderii politici hotărâţi să trimită batalioanele peste graniţă, siguri că vor putea scăpa de Ucraina cu un cost minim.

Aici, serviciile au comis - conform Rusi - eroarea de evaluare. O interpretare exprimată şi de „colegii” americani care au prevăzut toate mişcările Rusiei, a avertizat comunitatea internaţională asupra pericolului iminent, dar a declarat Congresului că ruşii ar putea prelua Ucraina în câteva săptămâni.

Pentru analiştii britanici, agenţilor le-a lipsit onestitatea şi transparenţa. A fost şi un moment, care s-a petrecut sub privirile camerelor, care a evidenţiat momentul. În ajunul invaziei, Vladimir Putin l-a umilit la TV pe un bâlbâit Serghei Narîşkin, şeful serviciului extern, pentru că a îndrăznit să sugereze un pas diplomatic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici