Sezonul grevelor ar putea atinge apogeul după restructurarea sectoarelor bugetare

Sezonul grevelor ar putea atinge momentul de vârf după înrăutăţirea situaţiei angajaţilor bugetari din multe ţări, în condiţiile în care se va încerca reducerea cheltuielilor, comentează ediţia online a revistei The Economist.

18 afișări
Imaginea articolului Sezonul grevelor ar putea atinge apogeul după restructurarea sectoarelor bugetare

Sezonul grevelor ar putea atinge apogeul după restructurarea sectoarelor bugetare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În aproape toate ţările bogate, numărul grevelor pare să se fi redus în ultima vreme. În Marea Britanie, spre exemplu, numărul zilelor în care a fost grevă a scăzut în 2009 comparativ cu anul 2007. În Polonia, doar 13.000 de angajaţi au participat la greve în 2009, faţă de 209.000 în 2008. Cu toate acestea, în Polonia, răbdarea angajaţilor s-ar putea să se apropie de sfârşit, dat fiind că sindicatele vor să renunţe la "poziţia pasivă" acceptată în timpul recesiunii şi doresc să fie recompensate, explică analistul Jan Czarzasty.

Irlanda a fost recompensată pentru disciplina sa prin reducerea costurilor împrumuturilor, însă în alte economii europene, abnegaţia nu este atât de evidentă. Uniunea Europeană şi negociatorii FMI au trimis reprezentanţi la Atena săptămâna aceasta pentru găsirea unei soluţii la criza din Grecia, dat fiind că principala centrală sindicală cere anularea tuturor măsurilor de austeritate.

Şi în România, sindicatele s-au mobilizat împotriva reducerilor bugetare stabilite în cadrul acordurilor încheiate cu UE şi FMI. Bugetarii din Portugalia au organizat o grevă de 24 de ore în martie în semn de protest faţă de îngheţarea salariilor.

Modul în care Guvernele vor reuşi să restructureze sectoarele publice fără a declanşa crize profunde va depinde de factori precum încrederea în sistemul politic. Ken Georgetti, liderul Congresului Laburist Canadian, afirmă că membrii sindicatului se tem mai mult de "atacuri" care ar afecta pensiile mai degrabă decât salariile.

Paradoxal, în ţări unde sectorul bugetar este extins şi disfuncţional, reducerile ar putea fi cel mai dificil de operat pentru că angajaţii au un sentiment de merit şi apartenenţă la sistem, notează The Economist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici