Shinzo Abe vrea ca Japonia să găzduiască arme nucleare americane. Reacţia Chinei

China a reacţionat la apelurile fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe, care a cerut guvernului de la Tokyo să ia în considerare posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a îngrijorării crescânde privind agresiunea chineză faţă de Taiwan.

39852 afișări
Imaginea articolului Shinzo Abe vrea ca Japonia să găzduiască arme nucleare americane. Reacţia Chinei

Abe a declarat că Japonia ar trebui să se debaraseze de tabuurile legate de posesia de arme nucleare după izbucnirea războiului în Europa.

"În cadrul NATO, Germania, Belgia, Olanda şi Italia participă la partajarea nucleară, găzduind arme nucleare americane", a declarat Abe într-un interviu televizat. "Trebuie să înţelegem cum este menţinută securitatea în întreaga lume şi să nu considerăm că este tabu să avem o discuţie deschisă".

"Ar trebui să luăm în considerare cu fermitate diverse opţiuni atunci când vorbim despre cum putem proteja Japonia şi vieţile oamenilor săi în această realitate" a adăugat fostul premier, potrivit The Guardian.

Japonia, singura ţară care a fost atacată cu arme nucleare, la Hiroshima şi Nagasaki, este sub umbrela nucleară a SUA, dar a aderat timp de un deceniu la cele trei principii non-nucleare, că nu va produce sau deţine arme nucleare şi nici nu le va permite pe teritoriul său.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a respins rapid apelul lui Abe pentru o dezbatere privind opţiunea de partajare a armelor nucleare. "Este inacceptabil, având în vedere poziţia ţării noastre de a menţine cele trei principii non-nucleare", a declarat Kishida în faţa deputaţilor.

Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat reporterilor din Beijing: "Politicienii japonezi au răspândit în mod frecvent falsuri legate de Taiwan şi chiar au făcut în mod flagrant remarci false care încalcă cele trei principii non-nucleare ale naţiunii".

"Cerem cu tărie Japoniei să reflecteze profund asupra istoriei sale", a adăugat Wang, şi a avertizat Tokyo să fie "prudent în cuvinte şi fapte în ceea ce priveşte problema Taiwanului".

Tabloidul de stat chinez Global Times l-a acuzat pe Abe că încearcă să "deblocheze" militarismul japonez. "Nu este doar ironic, ci şi un risc real uriaş, ca un grup de oameni din singura ţară din lume care a fost bombardată cu bombe atomice să ceară o invitaţie pentru ca vinovatul să desfăşoare arme nucleare pe propriul teritoriu" au transmis într-un editorial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici