Silvio Berlusconi a prezentat un program conciliant, îndepărtând perspectiva alegerilor anticipate

Perspectiva alegerilor legislative anticipate în Italia a fost îndepărtată vineri, după prezentarea de către premierul Silvio Berlusconi a unui program conciliant, pe care disidenţii majorităţii sale, regrupaţi în jurul lui Gianfranco Fini, au promis să îl susţină.

12 afișări
Imaginea articolului Silvio Berlusconi a prezentat un program conciliant, îndepărtând perspectiva alegerilor anticipate

Silvio Berlusconi a prezentat un program conciliant, îndepărtând perspectiva alegerilor anticipate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După o reuniune de şase ore a conducerii partidului său, Poporul Libertăţii (PDL), Berlusconi a anunţat că în septembrie va cere încrederea Parlamentului pe cinci teme, "pentru a merge înainte alţi trei ani".

El a avertizat însă că, dacă se va regăsi în minoritate, nu are "altă opţiune decât revenirea la urne înainte de Crăciun".

În cazul unui scrutin înaintea termenului normal, 2013, Berlusconi s-a declarat convins de victoria coaliţiei sale cu "peste 50 la sută" şi a evocat posibilitatea unui Guvern susţinut de altă majoritate decât cea care a câştigat alegerile din aprilie 2008.

O parte a presei a calificat aceste declaraţii ca un "ultimatum" al lui Berlusconi către rebeli, dar susţinătorii lui Fini au reacţionat repede şi favorabil propunerilor premierului, considerându-le acceptabile în proporţie de 95 la sută.

"Vom da voturile noastre acestui program şi încrederea Guvernului", a declarat Italo Bocchino, liderul grupului parlamentar Viitor şi Libertate, constituit la 30 iulie de secesionişti.

Acest program are cinci puncte: o vastă reformă a justiţiei, o alta pentru a reduce fiscalitatea, clauze pentru accelerarea evoluţiei spre federalism, un ambiţios plan de ajutor pentru regiunea de sud a ţării, Mezzogiorno, şi măsuri pentru consolidarea securităţii şi lupta împotriva imigraţiei ilegale.

Partizanii lui Fini şi-au exprimat rezerve asupra a două puncte pe care Berlusconi intenţionează să le includă în moţiune: unul pentru garantarea imunităţii judiciare titularilor celor mai înalte funcţii din stat şi altul pentru scurtarea duratei proceselor până la casare, ceea ce i-ar permite să evite condamnări.

După 17 ani de alianţă cu Silvio Berlusconi, Fini, preşedintele Camerei Deputaţilor, a părăsit PdL la 30 iulie, împreună cu 33 de deputaţi şi zece senatori, pentru a forma grupul Viitor şi Libertate pentru Italia.

După rebeliunea susţinătorilor lui Fini, Silvio Berlusconi a pierdut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor şi poate avea dificultăţi şi în Senat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici