Silvio Berlusconi nu ar mai putea participa la alegeri legislative în următorii şase ani

Condamnarea definitivă de joi va antrena anumite consecinţe pentru Silvio Berlusconi, dintre care cea mai importantă este interdicţia de a se prezenta în cursul următorilor şase ani la alegerile legislative, potrivit presei.

89 afișări
Imaginea articolului Silvio Berlusconi nu ar mai putea participa la alegeri legislative în următorii şase ani

Silvio Berlusconi nu ar mai putea participa la alegeri legislative în următorii şase ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unei legi adoptate în decembrie 2012 de Guvernul lui Mario Monti, oricine este condamnat la pedepse definitive cu închisoarea pentru diverse delicte, inclusiv pentru fraudă fiscală, ca în cazul lui Il Cavaliere, nu mai are dreptul, în mod automat, să-şi înainteze candidatura la un post de senator sau de deputat timp de şase ani de la data pronunţării verdictului.

Astfel, Silvio Berlusconi, care va împlini 77 de ani în septembrie, ar putea să se prezinte la alegeri abia la vârsta de 83 de ani.

Curtea de Casaţie a confirmat joi seara condamnarea fostului şef al Guvernului italian la patru ani de închisoare, dintre care trei sunt acoperiţi de o amnistie.

În plus, Curtea de Casaţie a decis ca nouă magistraţi să rejudece în apel durata interdicţiei privind exercitarea unei funcţii publice, stabilită iniţial la cinci ani, un verdict pe care Curtea Supremă nu l-a anunţat.

De asemenea, codamnarea definitivă a lui Silvio Berlusconi va antrena o dezbatere în Senat. O comisie va urma să hotărască dacă Berlusconi mai poate activa în calitate de senator, chiar dacă decizia finală revine adunării plenare, o procedură care riscă să dureze multe luni şi al cărei rezultat este nesigur.

Prima consecinţă imediată pentru Il Cavaliere va fi retragerea paşaportului său. Secţia poliţie care i-a eliberat paşaportul îi va cere să-l restituie, în timp ce Ministerul de Externe va trebui să recupereze paşaportului diplomatic care i-a fost acordat lui Silvio Berlusconi în calitate de fost şef al Guvernului.

În ceea ce priveşte pedeapsa de închisoare redusă la un an, fostul şef al Guvernului nu va fi încarcerat niciodată în virtutea legii italiene, care exclude înarcerarea pentru persoanele trecute de 70 de ani ce au de efectuat mai puţin de doi ani de închisoare.

Silvio Berlusconi va trebui să aleagă până la mijlocul lui octombrie, din cauza pauzei de vară, dacă vrea să rămână în arest la domiciliu sau să efectueze muncă în folosul comunităţii.

Il Cavaliere a exclus deja să efectueze muncă în folosul comunităţii, prin urmare, nu mai rămâne decât arestul la domiciliu, dar încă nu se ştie sub ce formă.

În general, fiecare deţinut prezintă în faţa unui judecător "necesităţile" cotidiene (vizite medicale, cumpărături, necesităţi familiale etc.), iar acesta din urmă hotărăşte regimul de arest la domiciliu.

În mod evident, atât timp cât va fi senator, tribunalul de supraveghere îi va acorda lui Silvio Berlusconi posibilitatea de a participa periodic la lucrările Camerei superioare a Parlamentului. De asemenea, alte activităţi politice ale sale vor fi probabil examinate mai detaliat, iar o eventuală autorizare va fi eliberată de la caz la caz.

Totodată, el ar putea să piardă titlul de Il Cavaliere (titlu onorific decernat de către preşedintele Republicii) decernat în 1977, dar din nou, nu există vreo prevedere automată în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici