"Sindromul Havana" este încă un mister. Incidentele anormale din Cuba au fost cauzate de atacuri sonice comise de Rusia?

Un raport publicat la începutul acestui an de către un grup de lucru separat al CIA care a examinat cine ar putea fi în spatele episoadelor a constatat că este puţin probabil ca Rusia sau orice alt adversar străin să desfăşoare o campanie globală de amploare menită să afecteze oficialii americani.Dar agenţia nu a exclus nici varianta că Rusia ar putea fi responsabilă pentru numeroase cazuri pe care anchetatorii nu au putut să le explice.

2495 afișări
Imaginea articolului "Sindromul Havana" este încă un mister. Incidentele anormale din Cuba au fost cauzate de atacuri sonice comise de Rusia?

Un medic de la CIA încă suferă de pe urma sindromului misterios la cinci ani după ce a încercat să investigheze incidentele

Medicul de la CIA Dr. Paul Andrews a fost unul dintre primii oameni trimişi la Havana, Cuba, pentru a investiga un val de incidente misterioase care au afectat personalul ambasadei şi al agenţiei în 2017, când a fost lovit de aceleaşi simptome, a declarat el pentru corespondentul medical şef al CNN, Dr. Sanjay Gupta, în primul său interviu public pentru un raport special. 

Andrews, care foloseşte un pseudonim pentru a putea vorbi în public, studiase deja primele victime a afecţiunii cunoscute sub denumirea colocvială de "sindromul Havana" sau, sub denumirea  oficială de "incidente  anormale de sănătate".

Medicii din Florida înregistraseră o serie de simptome care lăsau să se înţeleagă că victimele sufereau, printre altele, de o leziune cerebrală care le afectau echilibrul.

Andrews a călătorit în Cuba pentru a investiga la aproximativ două luni după ce a luat la  cunoştinţă primele cazuri.

La început, nu a fost prea îngrijorat pentru siguranţa sa. În prima sa noapte petrecută în Cuba, s-a dus la culcare în jurul orei 23:30 în camera sa de hotel. Dar, cu puţin timp înainte de ora 5 dimineaţa, a fost trezit de o durere puternică în urechea dreaptă, greaţă şi o durere de cap îngrozitoare.

Apoi a început să audă un zgomot pe care victimele au declarat că l-au auzit la începutul simptomelor lor - un sunet pe care Andrews îl auzise până atunci doar în înregistrările audio.

Primul său gând a fost că visează.

"Nu se poate întâmpla aşa ceva. Şi m-am aşezat pe marginea patului timp de un minut, iar lucrurile se înrăutăţeau din ce în ce mai mult", şi-a amintit el. "Sunt cu adevărat neîncrezător. Şi am început să mă gândesc: "Oare este un vis? Nu aveam nicio idee".
Pentru că oficialii de la acea vreme suspectau un fel de atac sonic, Andrews s-a dus în baie şi a stat cu căştile pe urechi timp de 45 de minute. Simptomele nu s-au atenuat, iar la ora 6 dimineaţa, a decis să îşi facă bagajele şi să părăsească camera.

Dar a constatat că abia dacă mai putea împacheta. A verificat baia "de cel puţin patru sau cinci ori" pentru a se asigura că are periuţa de dinţi, apoi a făcut acelaşi lucru scoţându-şi haina din dulap.

În drum spre întâlnirea cu colegii la cantina hotelului, nu şi-a dat seama dacă trebuia să împingă sau să tragă de uşi. Şi şi-a dat seama că  era "foarte dezechilibrat".

Fiind sigur că el şi colegii săi erau supravegheaţi, a încercat să le spună în linişte colegilor săi că el credea că s-ar putea să fi fost rănit - dar nu era sigur că aceştia au înţeles.

Pentru restul zilei, Andrews a spus că a fost în ceaţă: ameţit, dezorientat şi se lupta cu sarcini de bază precum numărarea banilor şi prezentarea cărţii sale de identitate personalului de securitate.
Când s-a întors în Statele Unite, l-a sunat pe acelaşi medic din Florida cu care lucrase la investigarea victimelor iniţiale şi i-a spus că are nevoie de ajutor.

Incidentele anormale de sănătate  (abreviat AHI) sunt încă o sursă de mister şi dezbatere în cadrul comunităţii de informaţii

Un grup care a investigat incidentele, care au afectat acum zeci de oficiali americani din întreaga lume, a declarat că unele dintre episoade ar fi putut fi cauzate de "energie electromagnetică pulsatorie" emisă de o sursă externă.

Un raport publicat la începutul acestui an de către un grup de lucru separat al CIA care a examinat cine ar putea fi în spatele episoadelor a constatat că este puţin probabil ca Rusia sau orice alt adversar străin să desfăşoare o campanie globală de amploare menită să afecteze oficialii americani.

Dar agenţia nu a exclus nici varianta că Rusia ar putea fi responsabilă pentru numeroase cazuri pe care anchetatorii nu au putut să le explice.

Dacă ar fi atacurile sonice cauza acestor incidente stranii, oare cum sunt efectuate de la distanţă de agenţii regimului lui Putin?

O secvenţă din filmul Iron Man arată cum un dispozitiv avansat tehnologic pentru atacuri sonice poate paraliza temporar un om expus la vibraţiile pornite. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici