Sinn Fein, fosta aripă politică a IRA, cere o dezbatere despre Irlanda unită după victoria istorică din alegeri

Sinn Fein, fosta aripă politică a IRA, a salutat prima sa victorie electorală din istoria Irlandei de Nord ca fiind un "moment definitoriu" pentru regiune şi a cerut o dezbatere privind crearea unei Irlande unite, scrie Reuters.

1106 afișări
Imaginea articolului Sinn Fein, fosta aripă politică a IRA, cere o dezbatere despre Irlanda unită după victoria istorică din alegeri

Sinn Fein a obţinut 29% din voturile din prima preferinţă pentru parlamentul regional, cu mult peste cele 21,3% obţinute de Partidul Democratic Unionist pro-britanic, conform rezultatelor oficiale. În timp ce numărătoarea finală a locurilor nu a fost anunţată, analiştii au declarat că nimeni nu ar putea depăşi Sinn Fein.

"Ziua de astăzi reprezintă un moment de schimbare foarte important. Este un moment definitoriu pentru politica noastră şi pentru poporul nostru", a declarat şefa Sinn Fein din Irlanda de Nord, Michelle O'Neill.

Ea a spus că acum ar trebui să existe o "dezbatere onestă" în jurul obiectivului partidului de unificare cu Republica Irlanda.

Victoria Sinn Fein nu va schimba statutul regiunii, deoarece referendumul necesar pentru a părăsi Regatul Unit este la discreţia guvernului britanic.

Dar importanţa simbolică este uriaşă, punând capăt unui secol de dominaţie a partidelor pro-britanice, susţinute preponderent de populaţia protestantă din regiune.

Întrebată de un jurnalist dacă se aştepta să devină primul prim-ministru naţionalist irlandez al regiunii, O'Neill a răspuns: "Oamenii au vorbit".

Liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a declarat că nu se va alătura guvernului decât dacă protocolul care guvernează comerţul Irlandei de Nord cu restul Regatului Unit în urma ieşirii sale din Uniunea Europeană va fi revizuit în totalitate. DUP a fost aspru criticat în timpul campaniei pentru modul în care a gestionat Brexit-ul. Eliminarea a ceea ce numeşte o frontieră comercială efectivă între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit a fost o promisiune electorală cheie.

Sinn Fein a fost mult timp evitat de către clasa politică de ambele părţi ale frontierei irlandeze pentru legăturile sale cu violenţele paramilitare din timpul celor trei decenii de lupte pentru locul Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, care s-au încheiat cu un acord de pace în 1998.

De atunci, s-a reinventat pentru a deveni cel mai popular partid din Republica Irlanda, unde şi-a creat o bază de succes prin campanii pe teme cotidiene precum costul vieţii şi asistenţa medicală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici