Siria "foloseşte spitalele pentru tortură" - raport Amnesty

Pacienţii din spitalele controlate de Guvern în Siria sunt torturaţi în eforturile de suprimare a revoltelor care afectează regimul preşedintelui Bashar al-Assad, se arată într-un raport al Amnesty International, citat de BBC News Online.

366 afișări

Raportul de 39 de pagini susţine că pacienţii din cel puţin patru spitale au fost supuşi torturii şi relelor tratamente, inclusiv de către personalul medical. Mulţi civili răniţi consideră că este mai sigur pentru ei să nu meargă la spital, adaugă acesta.

Autorităţile siriene au negat torturarea opozanţilor Guvernului.

Cercetătoarea Cilina Nasser pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în cadrul Amnesty International a declarat că autorităţile par le fi "dat mână liberă în spitale forţelor de securitate". "În multe cazuri personalul spitalului participă la torturi şi rele tratamente comise asupra persoanelor pe care se presupune că ar fi trebuit să le îngrijească", se arată în raport.

"Având în vedere amploarea şi gravitatea rănilor suferite de populaţie în ţară, este tulburător să afli că mulţi consideră că este mai sigur să rişte netratarea unor răni importante decât să meargă la un centru medical adecvat", continuă raportul.

Acesta conţine şi cazuri concrete de pacienţi care au fost luaţi din spitale.

Astfel, în septembrie, forţele de securitate au efectuat un raid într-un spital din Homs, în căutarea unui presupus comandant înarmat care se opunea Guvernului. Nereuşind să îl găsească, ei au arestat 18 persoane rănite, potrivit Amnesty. Un membru al personalului a declarat că a văzut cel puţin un pacient inconştient căruia i s-a smuls ventilatorul şi a fost luat.

În plus, un medic care lucrează într-un spital privat din Homs a declarat pentru Amnesty că spitalele suferă o "dilemă" în legătură cu pacienţii care au nevoie de transfuzii de sânge deoarece băncile de sânge sunt sub controlul Ministerului Apărării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici