Siria reprezintă cea mai mare ameninţare împotriva păcii mondiale, avertizează Lakhdar Brahimi

Conflictul sirian reprezintă cea mai mare ameninţare actuală împotriva păcii mondiale, mai ales după presupusa folosire de arme chimice în timpul unui atac în apropiere de Damasc, a avertizat vineri trimisul special al Ligii Arabe şi ONU, Lakhdar Brahimi.

605 afișări
Imaginea articolului Siria reprezintă cea mai mare ameninţare împotriva păcii mondiale, avertizează Lakhdar Brahimi

Trimisul special al Ligii Arabe şi ONU, Lakhdar Brahimi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi, Siria reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai mare ameninţare pentru pace şi securitate în lume", a declarat Brahimi într-un interviu difuzat vineri de postul de televiziune al ONU şi în care lansează un îndemn pentru părţile implicate în conflict să se aşeze la masa de negocieri.

"Acuzaţiile potrivit cărora arme chimice au fost folosite la câţiva kilometri de centrul Damascului subliniază importanţa acestei crize şi pericolele sale, nu doar pentru poporul sirian, ci şi pentru lume", a adăugat oficialul ONU.

Opoziţia siriană a anunţat că regimul de la Damasc a folosit arme chimice în timpul unui atac, soldat cu sute de morţi.

Brahimi încearcă de câteva luni să reunească în cadrul unei conferinţe de pace, denumită Geneva 2, regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi opoziţia.

"Problema este că fiecare parte implicată în acest război civil se aşteaptă să câştige pe plan militar", în timp ce ONU consideră că nu poate exista o soluţie militară, întrucât "nimeni nu va câştiga", în opinia lui Brahimi.

"Nu poate exista decât o soluţie politică", a apreciat el.

Reprezentanţi ruşi şi americani se vor întâlni săptămâna viitoare la Haga, unde vor discuta "posibilitatea de a organiza o altă reuniune tripartită la Geneva între Statele Unite, Rusia şi ONU", a precizat Lakhdar Brahimi.

Cea de a treia reuniune tripartită (precedenta a avut loc la 25 iunie) va avea drept obiectiv să pregătească "Geneva 2", conferinţă a cărei dată încă nu a fost fixată.

Biroul lui Lakhdar Brahimi s-a mutat recent de la New York la Geneva în vederea efectuării ultimelor pregătiri pentru conferinţa "Geneva 2", a precizat purtătoarea sa de cuvânt. Iniţial, conferinţa urma să se desfăşoare în septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici