Sistemele de răcire la centrala nucleară Fukushima, relansate în urma penei de curent

Operatorul centralei nucleare Fukushima, Tepco, a anunţat miercuri că a relansat toate sistemele de răcire ale piscinelor de stocare a combustibilului uzat, oprite după o pană de curent, luni seara.

157 afișări
Imaginea articolului Sistemele de răcire la centrala nucleară Fukushima, relansate în urma penei de curent

Sistemele de răcire la centrala nucleară Fukushima, relansate în urma penei de curent (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"La ora 00.12, sistemul de răcire al piscinei centrale a fost repus în funcţiune", a explicat Tokyo Electric Power (Tepco) într-un comunicat. Compania a adăugat că sistemele au fost, de asemenea, relansate pentru piscinele de stocare ale reactoarelor 3 şi 4, marţi seara. Cel al piscinei reactorului 1 a fost repus în funcţiune marţi dimineaţa.

Aceste sisteme au fost întrerupte brusc luni seara, după o pană de curent de origine inexplicabilă la centrala Fukushima Daiichi.

Incidentul nu a afectat, în schimb, injectarea de apă în reactoarele 1 şi 3, al căror combustibil s-a topit în urma accidentului nuclear din 2011, a subliniat Tepco.

Compania de electricitate a precizat că temperatura piscinei centrale, care conţine peste 6.000 de bare de combustibil uzat, era de 31,8 grade Celsius la repunerea în funcţiune a sistemului de răcire, cu mult sub pragul de siguranţă stabilit de Tepco, de 65 de grade Celsius.

Dacă apa nu mai este răcită, ea se încălzeşte la contactul cu combustibilul nuclear şi, în cazul în care căldura devine prea puternică, se evaporă, riscând să lase combustibilul expus contactului cu aerul, ceea ce duce la emisia de radiaţii.

Această piscină centrală, situată în afara reactoarelor, a fost ferită de tsunami la 11 martie 2011.

În afara piscinei centrale, celelalte sunt situate fiecare în clădirile reactoarelor de la care provine combustibilul uzat. Cea care generează cea mai mare îngrijorare este piscina a reactorului 4, deoarece este cea mai plină, având 1.330 de bare de combustibil uzat şi 200 de bare de combustibil nefolosit.

Tepco a precizat că temperatura acestei piscine a fost măsurată la 31 de grade Celsius la relansarea sistemului său de răcire, "ceea ce lasă o marjă suficientă în raport cu pragul operaţional de 65 de grade".

Temperaturile înregistrate în piscinele reactoarelor 1 şi 3 sunt net inferioare, a adăugat compania.

Operatorul a subliniat că nu a fost măsurată nicio schimbare a nivelului de radioactivitate în apropiere.

Accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011 a reprezentat cea mai gravă catastrofă din acest sector de la cea din Cernobîl (Ucraina), în 1986.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici