Situaţia în estul Ucrainei s-a agravat, dar nu există încă o criză umanitară, afirmă Valerie Amos

Situaţia în estul Ucrainei s-a agravat, dar nu până la punctul de a declanşa o criză umanitară, a declarat luni într-o şedinţă a Consiliului de Securitate coordonatoarea operaţiunilor umanitare ONU Valerie Amos, citată de diplomaţi occidentali, relatează AFP.

426 afișări
Imaginea articolului Situaţia în estul Ucrainei s-a agravat, dar nu există încă o criză umanitară, afirmă Valerie Amos

Situaţia în estul Ucrainei s-a agravat, dar nu există încă o criză umanitară, afirmă Valerie Amos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Amos participa prin videoconferinţă, de la Geneva, la consultări cu uşile închise, la solicitarea Rusiei, care prezidează Consiliul de Securitate al ONU în iunie.

Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a prezentat în faţa jurnaliştilor o situaţie "care continuă să se degradeze" şi a denunţat "utilizarea oarbă a forţei de către armata ucraineană". El a menţionat atacuri împotriva unor spitale şi a afirmat că "numărul refugiaţilor care s-a instalat în Rusia în ultimele zece zile a ajuns la 60.000".

Potrivit unor diplomaţi occidentali, în cursul consultărilor Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au contestat datele ruseşti, iar baroana Amos a precizat că doar 4.600 de ucraineni au cerut în mod oficial azil Rusiei.

Amos, citată de aceşti diplomaţi, a menţionat riscul "unei crize umanitare în absenţa unei soluţii politice". Situaţia "ar putea să se degradeze rapid", a apreciat ea, dar "nu o considerăm încă drept o criză umanitară".

Ciurkin a subliniat că Rusia îşi va continua eforturile în vederea adoptării de către Consiliu a unei rezoluţii cu privire la situaţia umanitară din Ucraina şi că şi-a amendat proiectul textului prezentat în acest sens la începutul lunii.

Acest proiect, care prevede crearea unor "culoare umanitare" în estul Ucrainei, a fost primit foarte nefavorabil de către occidentali.

Noul text ţine cont de anumite critici prezentate de către occidentali şi "trimite la principii fundamentale ale legislaţiei internaţionale, ca suveranitatea şi intergritatea teritorială, cu scopul de a obţine susţinerea tuturor membrilor Consiliului", a precizat Ciurkin.

El s-a declarat totodată "dezamăgit" de faptul că ONU nu a publicat o declaraţie de condamnare a atacului comis în weekend asupra Ambasadei Rusiei de la Kiev şi a afirmat că un proiect în acest sens a fost "blocat de către delegaţia lituaniană".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici