SITUAŢIA ÎN UCRAINA: Moscova SOMEAZĂ Kievul să înceteze operaţiunile militare din est. Şapte persoane au fost rănite în urma unei EXPLOZII la un punct de control în Odesa

Rusia somează Administraţia proeuropeană de la Kiev să înceteze toate operaţiunile militare din estul Ucrainei şi să aplice în totalitate Acordul de la Geneva. Un elicopter al armatei ucrainene a fost lovit vineri de o rachetă în timp ce staţiona pe aerodromul Kramtorsk, în estul separatist al ţării, iar pilotul a fost rănit, au anunţat autorităţile ucrainene, citate de AFP. Separatiştii proruşi din oraşul ucrainean Slaviansk au anunţat că nu se vor preda, deşi sunt înconjuraţi de armata ucraineană.

6938 afișări
Imaginea articolului SITUAŢIA ÎN UCRAINA: Moscova SOMEAZĂ Kievul să înceteze operaţiunile militare din est. Şapte persoane au fost rănite în urma unei EXPLOZII la un punct de control în Odesa

SITUAŢIA ÎN UCRAINA: Moscova SOMEAZĂ Kievul să înceteze operaţiunile militare din est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 23:00 Kievul va acţiona cu reţinere contra separatiştilor din estul ţării, afirmă viceministrul de Externe

Guvernul ucrainean va da dovadă de "reţinere" în operaţiunile sale împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării, a afirmat vineri viceministrul ucrainean de Externe, Danîlo Lubkivski, citat de AFP.

"Desfăşurăm, în prezent o operaţiune antiteroristă, însă principala noastră preocupare este să evităm victime în rândul populaţiei", a declarat el.

"Ne protejăm populaţia de pericolele şi provocările separatiştilor, dar într-un mod civilizat, evitând orice baie de sânge", a adăugat Lubkivski.

Potrivit viceministrului, autorităţile de la Kiev "vor să ofere o şansă păcii", îndemnând Rusia să-şi retragă trupele amlasate de-a lungul frontierei şi să negocieze în vederea unei soluţii paşnice.

Viceministrul a subliniat că "dacă Rusia trece linia, trece frontiera, vom lupta pentru a ne apăra ţara".

"Avem informaţii care arată că suntem în pericol", a adăugat el, fără alte precizări. "Sperăm ca fermitatea comunităţii internaţionale va descuraja agresorul".

UPDATE 20:14 Moscova somează Kievul să înceteze operaţiunile militare în estul Ucrainei

"Rusia cere încetarea imediată a operaţiunilor militare şi a actelor de violenţă, retragerea trupelor şi aplicarea în totalitate a Acordului de la Geneva", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

"O astfel de măsură ar fi începutul detensionării crizei", adaugă diplomaţia rusă, subliniind că Moscova susţine în continuare aplicarea în totalitate a Acordului de la Geneva, care prevede retragerea miliţiilor proruse din instituţiile ocupate, dezarmatea acestora şi descentralizarea administrativă.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evidenţiat, într-o conversaţie cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, "rolul important al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în dialogul între Kiev şi insurgenţi".

Armata ucraineană contionuă operaţiunile în oraşul Slaviansk, ocupat de separatişti proruşi care au avertizat că nu intenţionează să se predea.

De altfel, miliţiile separatiste din Slaviansk au capturat şapte observatori OSCE şi cinci militari ucraineni.

 

UPDATE 18:01- Separatiştii proruşi din Slaviansk refuză să se predea

Separatiştii proruşi din oraşul ucrainean Slaviansk au anunţat că nu se vor preda, deşi sunt înconjuraţi de armata ucraineană.

"Nu vom părăsi oraşul", a declarat un lider separatist prorus, Viaceslav Ponomarev, într-o conferinţă de presă.

"În măsura în care este posibil, vom opune rezistenţă. Oraşul este supus unei blocade, suntem pregătiţi să ne apărăm", a continuat Ponomarev.

UPDATE 14:00 - Armata ucraineană va încerca să blocheze separatiştii în Slaviansk

Armata ucraineană va încerca să blocheze insurgenţii proruşi în interiorul Slaviansk, bastion prorus din estul ţării, aflat sub controlul insurgenţilor, a declarat vineri şeful administraţiei prezidenţiale Serghei Paşinski, relatează AFP.

"Unităţile ucrainene tocmai au lansat o a doua fază (a operaţiunii) care constă în blocarea Slaviansk şi în a nu lăsa întăriri (proruse) să vină", a declarat Paşinski, citat de agenţia Interfax. El a adăugat că obiectivul acestei operaţiuni este "evitarea victimelor în rândul civililor". 

Oraşul Slaviansk se află de mai multe zile sub controlul insurgenţilor proruşi. Persoane înarmate cu puşti de asalt, în uniforme militare dar fără însemne şi cu faţa acoperită de cagule ocupă mai multe clădiri publice, iar liderul separatist local Viaceslav Ponomarev i-a cerut duminică preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină pentru a "proteja" populaţia.

UPDATE - "Un elicopter militar Mi-8 a explodat pe aerodromul din Kramatorsk", a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat. Un oficial din cadrul serviciilor speciale ucrainene, Vasil Krutov, citat de agenţia Interfax Ucraina, a precizat că avionul se afla la sol şi comandantul a fost rănit.

În noaptea de joi spre vineri, şapte persoane au fost rănite în urma unei explozii la un punct de control pro-ucrainean lângă portul Odesa, unde locuitorii au construit puncte de control pentru a opri intrarea unor separatişti care vin Transnistria, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Potrivit publicaţiei britanice, poliţia a anunţat acest bilanţ, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat.

Locuitorii din oraş au construit mai multe puncte de control în jurul portului, pentru a opri intrarea unor separatişti proruşi de pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, precizează The Guardian.

"A explodat un dispozitiv. Explozia a avut loc la ora (locală) 4.00 (4.00, ora României), la un punct de control instalat de către o organizaţie de autoapărare", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei regionale.

Martori citaţi de agenţia Interfax afirmă că bomba a fost aruncată la punctul de control dintr-o maşină, o informaţie care nu a fost confirmată de către poliţie.

În regiunea separatistă moldoveană Transnistria, Rusia a staţionat trupe de "menţinerea păcii" şi trupe care păzesc depozite de armament din perioada sovietică.

NATO a avertizat luna trecută că Moscova ar putea să vizeze Transnistria, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici