Situaţie de criză în Italia: liderii politici îl vor tot pe Mattarella preşedinte. „Trebuie să facă un sacrificiu”

Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, spune că nu vrea un nou mandat, însă diviziunile politice riscă să lase ţara fără direcţie.

407 afișări
Imaginea articolului Situaţie de criză în Italia: liderii politici îl vor tot pe Mattarella preşedinte. „Trebuie să facă un sacrificiu”

Sursa foto: Mediafax Foto/AFP

Partidele de guvernământ din Italia i-au cerut sâmbătă, 29 ianuarie, lui Sergio Mattarella, să-şi continue funcţia de preşedinte pentru un al doilea mandat, după ce liderii politici nu au reuşit să găsească un alt candidat, după o săptămână de voturi intense în parlament.

Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a exclus mereu o posibilă rămânere în funcţie şi nu a făcut niciun comentariu imediat, dar, având în vedere că stabilitatea politică a ţării este în pericol, este destul de puţin probabil ca preşedintele să reziste presiunii.

„Italienii nu mai merită zile de confuzie”, a spus Matteo Salvini, şeful partidului de dreapta Liga, cerându-i lui Mattarella „să facă un sacrificiu” pentru binele ţării.

Şi premierul Mario Draghi, care nu a reuşit să găsească niciun sprijin pentru propriile ambiţii de a ocupa acest post, l-a sunat sâmbătă pe Mattarella şi l-a îndemnat să rămână preşedinte, notează Reuters.

Este a doua oară consecutiv când unui preşedinte i se cere să-şi reînnoiască mandatul de şapte ani. În 2013, liderii politici italieni l-au reales pe Giorgio Napolitano, însă acesta şi-a dat totuşi demisia doi ani mai târziu, ulterior fiind instalat guvernul lui Mattarella. Unii analişti politici susţin că istoria s-ar putea repeta dacă Mattarella acceptă un al doilea mandat.

Spre deosebire de România, unde şeful de stat este ales printr-un vot al cetăţenilor, în Italia, 1.009 parlamentari şi reprezentanţi regionali au dreptul de a alege conducătorul ţării printr-un vot secret. Câştigătorul are nevoie de o majoritate de două treimi în oricare dintre primele trei runde, cu o majoritate absolută suficientă ulterior.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici