Berlusconi nu va candida la preşedinţie. Cum şi-a motivat fostul premier italian decizia

  • Fostul prim-ministru al Italiei Silvio Berlusconi a decis să nu candideze la alegerile prezidenţiale
  • Preşedintele Republicii Italiene este ales de un colegiu electoral compus din aproximativ 1.000 de membri
  • Parlamentul italian se va întruni la vot pe 24 ianuarie pentru desemnarea viitorului şef de stat
  • Decizia de a nu candida este motivată de dorinţa sa de a nu fi un obstacol în calea negocierilor dintre partide
770 afișări
Imaginea articolului Berlusconi nu va candida la preşedinţie. Cum şi-a motivat fostul premier italian decizia

Sursa foto: MediafaxFoto

Cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale, fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi a decis să nu mai candideze pentru funcţia de preşedinte, din dorinţa de a nu fi un obstacol în calea negocierilor dintre partide.

Coaliţia de dreapta l-a nominalizat pe Berlusconi în cursa pentru funcţia de preşedinte. Însă candidatura sa este puţin probabil să aibă succes deoarece nu poate obţine sprijinul majorităţii parlamentare cu drept de vot.

„Am decis să fac încă un pas pe drumul responsabilităţii pentru cauza naţională şi am cerut celor care m-au propus să renunţe la nominalizarea mea pentru Preşedinţia Republicii”, a declarat Berlusconi.

Parlamentul italian se va întruni pe 24 ianuarie la vot pentru a desemna noul Preşedinte al Republicii Italiene. Procesul de selecţie al viitorului şef de stat italian este unul complex.

În camera inferioară a parlamentului sunt amenajate patru cabine de vot acoperite, iar alegătorii intră pe rând pentru a introduce buletinul secret. Fiecare vot durează în medie mai mult de patru ore, aspect ce face nulă încercarea liderilor de partid de a influenţa fraudulos cursul evenimentelor.

Colegiul electoral este format din aproximativ 1.008 persoane eligibile de vot: 630 de membri ai camerei inferioare a parlamentului, 320 de membri ai camerei superioare a Senatului, dintre care cinci senatori pe viaţă şi 58 de delegaţi trimişi de guvernele regionale.

Un candidat trebuie să câştige două treimi din voturi în oricare dintre primele trei scrutine. Ulterior, este necesară o majoritate simplă pentru a fi validat în funcţia de preşedinte.

Berlusconi rămâne o figură controversată pe scena politicii italiene, după ce numele său a fost implicat în mai multe scandaluri legate de evaziune fiscală şi prostituţie.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici