Slovenii votează duminică în cadrul primelor alegeri legislative anticipate din istoria ţării

Slovenii au început să voteze duminică în cadrul alegerilor legislative care ar urma să aducă dreapta la putere, după eşecul social-democratului Borut Pahor de a impune reforme.

75 afișări

Birourile de vot s-au deschis la ora 06.00 GMT (08.00 ora României), iar scrutinul se va închide la ora 18.00 GMT (20.00 ora României). Primele estimări pe baza sondajelor realizate la ieşirea de la urne sunt aşteptate în jurul orei 18.15 GMT (20.15 ora României).

Fostul premier conservator Janez Jansa şi Partidul Democrat Sloven (SDS, centru-dreapta) sunt creditaţi ca favoriţi în sondajele de opinie.

Dar diferenţa care îl separă de principalul său rival, popularul primar al capitalei Ljubljana, Zoran Jankovici (Noua Slovenie, de centru-stânga), s-a redus su 4 puncte în ultimul sondaj publicat vineri de institutul Ninamedia, în timp ce diferenţa anterioară era de 10 puncte procentuale.

Zoran Jankovici, în vârstă de 58 de ani, fost antreprenor, este unul dintre oamenii cei mai bogaţi din ţară.

Indiferent cine va fi învingătorul duminică, acesta va avea misiunea dificilă de a redresa Slovenia, impunând măsuri de austeritate.

Ţara, dependentă în mare măsură de exporturi, este aproape de recesiune, în timp ce şomajul s-a dublat în decurs de trei ani.

Nivelul datoriei slovene, chiar dacă rămâne sub limita de 60 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) prescrisă de Tratatul de la Maastricht, creşte rapid.

Ţară cu doar două milioane de locuitori şi fostă republică iugoslavă, Slovenia, membră a zonei euro din 2007, organizează primele alegeri anticipate de la independenţa sa în urmă cu 20 de ani.

Guvernul lui Borut Pahor, subminat de divergenţe interne, a fost îndepărtat de la putere în septembrie, în urma pierderii unui vot de încredere în Parlament. Impopulara reformă a pensiilor, respinsă de sloveni printr-un referendum, a divizat coaliţia sa.

Borut Pahor este creditat cu 14,3 la sută din intenţiile de vot în sondajul Ninamedia.

Rata de participare se anunţă foarte ridicată, între 60 şi 70 la sută dintre cei 1,7 milioane de sloveni cu drept de vot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici