Snowden a cerut să se întâlnească la Moscova cu avocaţi şi apărători ai drepturilor omului

Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, blocat de aproape trei săptămâni pe un aeroport în Moscova, a invitat vineri avocaţi şi ONG-uri pentru a denunţa presiuni exercitate de către Statele Unite cu scopul de a-l împiedica să obţină azil politic, în urma unor dezvăluiri despre o supraveghere electronică.

400 afișări
Imaginea articolului Snowden a cerut să se întâlnească la Moscova cu avocaţi şi apărători ai drepturilor omului

Snowden a cerut să se întâlnească la Moscova cu avocaţi şi apărători ai drepturilor omului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am fost martori, în ultimele săptămâni, ai unei campanii ilegale purtate de membri ai Guvernului Statelor Unite cu scopul de a mi se refuza dreptul la azil prevăzut de articolul 14 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului", scrie Edward Snowden într-un e-mail primit de avocaţi celebri şi oficiali ai unor ONG-uri la Moscova.

"Invit organizaţii (pentru apărarea) drepturilor omului şi alte persoanlităţi respectate să mi se alăture la ora locală 17.00 (16.00, ora României) pe Aeroportul Şeremetievo pentru o scurtă declaraţie şi o discuţie privind viitoarele demersuri în situaţia mea", adaugă Snowden, se arată în e-mailul retransmis AFP de către Tatiana Lokşina de la Human Rights Watch (HRW) Moscova.

Mesajul a fost trimis de la adresa edsnowden@lavabit.com, iar Tatiana Lokşina a subliniat că nu este sigură de autenticitatea acestuia.

"Amploarea ameninţărilor este fără precedent. Niciodată anterior, în istorie, Statelor Unite nu au conspirat să oblige să aterizeze avionul unui preşedinte, pentru a-l percheziţiona în căutarea unui refugiat politic", a mai scris Snowden în acest mesaj.

El se referă la avionul preşedintelui bolivian Evo Morales, obligat să facă o escală la Viena, la întoarcerea sa de la Moscova, săptămâna trecută, după ce mai multe ţări europene, inclusiv Franţa, i-au închis spaţiul aerian în baza unor informaţii potrivit cărora Snowden se afla la bord.

Aeroportul Şeremetievo - în a cărui zonă de tranzit se află, de la 23 iunie, Edward Snowden, căutat de Statele Unite pentru spionaj în urma unor dezvăluiri supărătoare - a confirmat pentru AFP întâlnirea, la care persoanele respective sunt invitate cu o jumătate de oră mai devreme, la ora locală 16.30 (15.30, ora României).

"Pot să confirm că domnul Snowden se va întâlni cu apărători ai drepturilor omului pe teritoriul aeroportului", a anunţat Anna Zaharenkova, o purtătoare de cuvânt a aeroportului Şeremetievo.

O serie de avocaţi celebri ruşi, apărători ai drepturilor omului, inclusiv Serghei Nikitin de la Amnesty International (AI) şi delegatul rus pentru drepturile omului Vladimir Lukin, au anunţat că au primit o asemenea invitaţie.

Edward Snowden - sosit la Moscova pe 23 iunie, de la Hong Kong, unde s-a refugiat iniţial - a primit o ofertă de azil politic în Venezuela şi alte două în alte ţări din America Latină, dar şi susţinerea Cubei.

Însă el nu a urcat la bordul cursei Aeroflot Moscova-Havana, singurul care îi poate oferi o apropiere de un probabil azil la Caracas.

"Am primit o astfel de invitaţie din partea lui", a confirmat telefonic pentru AFP avocatul Ghenrih Padva, cunoscut pentru apărarea lui Mihail Hodorkovski.

Gherni Reznik, alt avocat din cadrul Baroului Moscova, cunoscut pentru apărarea drepturilor omului, a anunţat şi el că a fost invitat.

"Cred că Snowden va cere azil politic în Rusia, din cauză că se teme ca avionul în care s-ar urca ar putea să fie obligat să aterizeze acolo unde nu ar vrea să se afle", a declarat Reznik pentru postul Ecoul Moscovei.

Reznik a anunţat, spre deosebire de Padva, că poate să meargă la această întâlnire.

Ruta aeriană obişnuită a unei curse Moscova-Havana trece pe lângă coastele americane, un lucru care a provocat întrebări, până într-acolo încât preşedintele american Barack Obama a fost nevoit să spună, la sfârşitul lui iunie, că "nu va trimite avioane" să îl intercepteze pe Snowden.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat vineri că acest caz al lui Snowden nu priveşte preşedinţia rusă.

"Nu ştim nimic, nu este o problemă pe agenda preşedintelui şi nici a administraţiei Kremlinului", a declarat Peskov pentru agenţia RIA Novosti. El a adăugat că nu a fost invitat vreun reprezentant al Kremlinului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici