Snowden, despre întrebarea adresată lui Putin: Am vrut să obţin un răspuns oficial, nu să plătesc vama

"Surprins de critici", Edward Snowden şi-a justificat vineri intervenţia neaşteptată, joi, într-o emisiune televizată în care preşedintelui rus Vladimir Putin i se adresează întrebări în direct, prin voinţa de a obţine un răspuns oficial despre sistemele de supraveghere din Rusia.

1109 afișări
Imaginea articolului Snowden, despre întrebarea adresată lui Putin: Am vrut să obţin un răspuns oficial, nu să plătesc vama

Snowden, despre întrebarea adresată lui Putin: Am vrut să obţin un răspuns oficial, nu să plătesc vama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"L-am întrebat pe preşedintele rus în direct, la televiziune, pentru a obţine un răspuns oficial, nu pentru a plăti vama", a scris fostul consultant al Agenţiei americane de securitate NSA, într-un articol publicat în The Guardian.

Snowden a vrut să răspundă astfel criticilor, care-i reproşează că a devenit o "marionetă a Kremlinului" şi că face propagandă preşedintelui Rusiei, o ţară în care s-a refugiat pentru o perioadă de un an începând din vara lui 2013.

"Mă aşteptam ca unii să pună în discuţie participarea mea la întâlnirea anuală, compromisă în mare parte prin întrebări inofensive, adresate unui lider care nu obişnuieşte să fie sfidat. Însă, pentru mine, această ocazie rară de a aborda un tabu cu privire la dezbaterea asupra supravegherii efectuate de către stat, în faţa unui public majoritar obişnuit cu presa de stat, contrabalansează riscul", a scris americanul.

Aflat la originea multiplelor dezvăluiri despre sistemul de supraveghere al Statelor Unite şi inculpat de către Washington, Snowden l-a întrebat pe Putin, printr-o legătură video, joi, dacă "Rusia interceptează, stochează sau analizează în vreun fel comunicaţiile a milioane de indivizi".

"Avem o reglementare strictă cu privire la utilizarea de către serviciile speciale a acestor mijloace, şi anume interceptări telefonice şi supravegherea pe Internet. Acesta este motivul pentru care (o supraveghere) atât de masivă şi de oarbă nu poate să existe" în Rusia, i-a răspuns Putin.

Întrebarea lui Snowden a fost catalogată prea "cuminte" de către unii. Fostul avocat general al NSA Stewart Baker a calificat-o drept "inofensivă, servită la comandă şi aranjată în prealabil", într-o postare pe un blog găzduit de către ziarul The Washington Post.

"Am fost surprins să constat că oameni, care m-au văzut riscându-mi viaţa pentru a dezvălui practicile în domeniul supravegherii ale ţării mele, nu vor să creadă că pot critica şi politica de supraveghere a Rusiei, o ţară căreia nu i-am jurat nicio credinţă", a replicat Snowden, adăugând că, înainte să se ceară socoteală, este necesar ca mai întâi să fie luaţi la întrebări liderii cu privire la aceste dosare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici