Snowden: NSA "lucrează mână în mână cu germanii şi majoritatea altor state occidentale"

Ţările occidentale, care s-au arătat indignate de spionajul practicat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană, cooperează de fapt cu aceasta de multă vreme, a explicat fostul consultant american Edward Snowden într-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel.

1709 afișări
Imaginea articolului Snowden: NSA "lucrează mână în mână cu germanii şi majoritatea altor state occidentale"

Snowden: NSA "lucrează mână în mână cu germanii şi majoritatea altor state occidentale" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Spionii NSA "lucrează mână în mână cu germanii şi majoritatea altor state occidentale", a declarat el în acest interviu realizat, înaintea dezvăluirilor sale, de un expert în criptografie american, Jacob Appelbaum, şi realizatoarea de documentare Laura Poitras, şi publicat duminică.

De exemplu, în ceea ce priveşte cooperarea între NSA şi serviciile de informaţii germane, Snowden a declarat că NSA le furniza germanilor "instrumente de analiză" pentru informaţiile ce treceau prin Germania şi veneau din regiuni ca Orientul Mijlociu.

Parteneriatul între NSA şi celelalte ţări este conceput astfel încât să "protejeze liderii politici de indignarea publică", dacă "modul în care aceştia încalcă normele vieţii private în lume" este dat publicităţii, a declarat el.

Snowden este în prezent blocat de două săptămâni în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova şi a cerut azil în 21 de ţări, dintre care majoritatea au refuzat. Trei ţări latino-americane, Venezuela, Nicaragua şi Bolivia s-au declarat dispuse să îl primească pe teritoriul lor.

Dar numeroase incertitudini planează asupra modului în care fugarul, căutat pentru spionaj de Washington şi invizibil de la plecarea sa din Hong Kong la 23 iunie, ar putea să ajungă în ţara respectivă.

Dezvăluirile lor, printre care faptul că NSA şi-a spionat aliaţii europeni, au fost primite cu indignare de şefii statelor occidentale şi ameninţă discuţiile care se deschid luni asupra unei zone de liber-schimb între Europa şi Statele Unite.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici