Surse europene: Programul SUA de spionaj a cauzat o pierdere de încredere

Programul pus în aplicare de Statele Unite pentru a-şi spiona partenerii din Uniunea Europeană (UE) a cauzat o "pierdere de încredere" şi ar putea declanşa o "criză politică", au afirmat surse europene.

429 afișări
Imaginea articolului Surse europene: Programul SUA de spionaj a cauzat o pierdere de încredere

Surse europene: Programul SUA de spionaj a cauzat o pierdere de încredere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, i-a solicitat secretarului de Stat american, John Kerry, să "clarifice cât mai repede" situaţia.

De asemenea, comisarul european însărcinat cu Justiţia, Viviane Reding, i-a cerut secretarului american al Justiţiei, Eric Holder, să-şi respecte angajamentul de a furniza toate informaţiile despre programul de supraveghere PRISM. Pentru moment, cererile nu au primit niciun răspuns.

Un grup de lucru, creat de UE şi Statele Unite pentru a "schimba informaţii despre volumul datelor colectate prin PRISM şi garanţiile ce ar putea fi aduse de Statele Unite pentru cetăţenii UE", trebuie să se reunească la începutul lunii iulie. "Vom vedea ce se va obţine", a comentat un reprezentant al UE.

Însă programul de spionaj electronic al ambasadelor şi delegaţiilor UE, precum şi al statelor membre, depăşeşte PRISM şi protecţia datelor.

"În cazul în care se adevereşte că americanii şi-au spionat aliaţii, vor exista consecinţe politice. Aceasta depăşeşte de departe nevoile securităţii naţionale. Este o pierdere de încredere", a mărturisit pentru AFP un oficial european.

"Cred că americanii au înţeles foarte bine că este ceva foarte serios şi aşteptăm răspunsul Washingtonului", a explicat el.

Duminică, Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI) a anunţat că Statele Unite "vor răspunde în mod adecvat", prin canale diplomatice, cererilor de explicaţii din partea UE.

Europenii analizează instrumentele de presiune pentru a-i obliga pe americani să prezinte clarificări.

Viviane Reding pledează pentru fermitate. "Nu putem să negociem asupra unei mari pieţe transatlantice, dacă există cea mai mică îndoială că partenerii noştri ţintesc să asculte birouri ale negociatorilor europeni", a apreciat ea, cerând ca Statele Unite "să înlăture foarte rapid aceste îndoieli".

Grupurile politice din cadrul Parlamentului European sunt, de asemena, foarte revoltate. Verzii, de exemplu, cer îngheţarea deschiderii negocierilor de liber schimb şi blocarea accesului la datele bancare ale sistemului Swift.

Pentru moment, UE se bazează pe Catherine Ashton, dar fermitatea afişată de Reding este "complementară" acestor demersuri politice, cu scopul de a arăta că UE este surprinsă în mod foarte neplăcut, au dat asigurări ei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici