Sofia renunţă la acordarea cetăţeniei bulgare în schimbul unor investiţii

Parlamentul de la Sofia a respins miercuri o lege ce prevedea acordarea cetăţeniei bulgare în schimbul unor investiţii.

136 afișări
Imaginea articolului Sofia renunţă la acordarea cetăţeniei bulgare în schimbul unor investiţii

Sofia renunţă la acordarea cetăţeniei bulgare în schimbul unor investiţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Naţionalitatea bulgară este căutată deoarece cetăţenii acestei ţări - cea mai săracă din UE - vor putea lucra liber în toate statele Uniunii Europene începând cu 2014.

În termenii legii pregătite de guvernul minoritar al premierului tehnocrat Plamen Oreşarski, Bulgaria trebuia să acorde solicitanţilor străini statutul de rezident permanent în schimbul unui depozit de un milion de leva (511.000 euro) într-o bancă bulgară pentru o perioadă de cinci ani. Solicitantul ar fi putut obţine cetăţenia bulgară şi investind aceeaşi sumă într-o societate din sectorul industriei, infrastructurii, transporturilor sau turismului.

Acest text a fost votat în octombrie, însă blocat apoi la 8 noiembrie de un veto al preşedintelui bulgar Rose Plevneliev.

Miercuri, guvernul a strâns doar 114 voturi din partea celor 205 deputaţi prezenţi în favoarea textului său, în timp ce avea nevoie de susţinerea a cel puţin 121 de deputaţi din 240, cât numără parlamentul, pentru a trece peste vetoul prezidenţial.

Ultranaţionaliştii partidului Ataka care susţin tacit guvernul minoritar, au votat în mod excepţional alături de opoziţia conservatoare.

O dată cu impunerea vetoului său, preşedintele Rosen Plevneliev a recunoscut că atragerea investiţiilor este "o prioritate naţională, însă nu poate fi realizată în detrimentul securităţii naţionale". El a evocat în special pericolul comiterii fraudelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici