Soldatul israelian Gilad Shalit a fost eliberat, după cinci ani de detenţie - VIDEO

Soldatul israelian Gilad Shalit, deţinut de mişcarea islamistă palestiniană Hamas de cinci ani, a fost eliberat şi a ajuns în Israel. Televiziunea egipteană a difuzat primele imagini cu soldatul israelian.

1334 afișări
Imaginea articolului Soldatul israelian Gilad Shalit a fost eliberat, după cinci ani de detenţie - VIDEO

Gilad Shalit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gilad Shalit, înconjurat de personalul de securitate şi mergând aparent fără dificultate, poartă o caschetă şi haine civile.

Printre persoanele care îl însoţeau figura şeful aripii armate a Hamas, Brigăzile Ezzedine Al-Qassam, Ahmed Jaabari.

Soldatul ar urma să fie transferat cu elicopterul la o bază aeriană din Tel Nof din sudul Israelului, unde îl aşteaptă părinţii săi, precum şi premierul Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Ehud Barak şi şeful Statului Major, generalul Benny Gantz.

Autorităţile israeliene au promis o "recepţie discretă care să respecte nevoile soldatului şi ale familiei sale".

Aripa armată a Hamas a afirmat că a realizat o înregistrare video cu "pregătirile pentru transferul lui Shalit din Fâşia Gaza în Egipt", care va fi difuzată la televiziunile egipteană şi palestiniană.

Părinţii soldatului, Noam şi Aviva, au părăsit localitatea în care trăiesc, Mitzpe Hila, în nordul Israelului, pentru a merge la baza Tel Nof. Autorităţile israeliene au promis o "primire discretă, respectând nevoile soldatului şi ale familiei sale".

Tanchistul, capturat de un comando palestinian la 25 iunie 2006 la frontiera cu Fâşia Gaza, este eliberat în schimbul unui prim grup de 477 de palestinieni - majoritatea condamnaţi la închisoare pe viaţă - între care 27 de femei.

La terminalul Kerem Shalom, la frontiera cu Fâşia Gaza controlată de mişcarea islamistă Hamas, purtătoarea de cuvânt a armatei israeliene Avital Leibovitch a afirmat că prizonierii palestinieni sunt "în drum" spre Gaza.

Trei lideri ai Hamas, Ezzat al-Rishq, Moussa Abu Marzuk şi şeicul Saleh al-Aruri au mers la Rafah, la frontiera egipteană, pentru a întâmpina prizonierii eliberaţi.

Trei convoaie transportând 133 de prizonieri palestinieni originari din Cisiordania au părăsit două închisori israeliene cu destinaţia centrul de detenţie Ofer din Cisiordania, de unde vor fi transportaţi ulterior cu autobuze la barajul Beitunia, în apropiere de Ramallah, pentru a fi eliberaţi.

Un alt convoi care transportă 147 de prizonieri a ajuns la terminalul frontalier Kerem Shalum. Acesta transportă o parte dintre palestinienii care urmează să fie eliberaţi în Egipt pentru a putea intra în Gaza.

Deţinuţii sunt fie originari din Gaza, fie expulzaţi din acest teritoriu. Aproximativ 40 dintre ei vor fi exilaţi în Turcia, Qatar şi Siria, prin Egipt.

Prizonierii eliberaţi, îmbarcaţi în mai multe convoaie, erau încătuşaţi la mâini şi la picioare. Ei au renunţat la uniformele de închisoare pentru haine civile. Peste 1.000 de poliţişti au fost mobilizaţi de-a lungul traseului acestor convoaie, a precizat postul public de radio.

Şase activişti de extremă dreapta care au încercat să blocheze convoiul întinzându-se pe drum pentru a denunţa eliberarea "teroriştilor" au fost arestaţi, adaugă postul de radio.

Reprezentanţi ai consulatului Egiptului în Israel erau prezenţi la plecarea acestor convoaie pentru a se asigura de identitatea prizonierilor care urmau să fie eliberaţi în cadrul unui acord fără precedent mediat de Egipt între Israel şi islamiştii din Hamas.

De partea egipteană a frontierei cu Fâşia Gaza, membri ai forţelor de securitate egiptene se aflau marţi dimineaţa la postul de frontieră de la Rafah, unde familiile aşteptau deţinuţii palestinieni, a anunţat televiziunea naţională.

În Gaza, Hamas a pregătit o primire triumfală "eroilor" ieşiţi din închisoare şi a decretat zi liberă.

Toată seara, megafoanele moscheilor au chemat populaţia la celebrarea oficială a "victoriei rezistenţei" în piaţa Katiba din Gaza, unde au fost instalate o estradă şi mii de scaune pentru primirea prizonierilor.

Pe străzile din Gaza, în cursul serii grupuri de copii scriau pe ziduri sloganuri pentru a celebra reîntoarcerea prizonierilor şi numele acestora.

Potrivit acordului semnat în urmă cu o săptămână cu mediere egipteană între Israel şi Hamas, un al doilea grup de 550 de deţinuţi palestinieni va fi eliberat în decurs de două luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici