Şomajul din Grecia atinge un nou record

Rata şomajului din Grecia a atins un nou record în februarie, subliniind impactul măsurilor de austeritate impuse ţării de către UE şi FMI în schimbul ajutorului financiar, în timp ce partidele politice nu reuşesc să formeze un guvern după alegerile parlamentare de duminică.

418 afișări
Imaginea articolului Şomajul din Grecia atinge un nou record

Şomajul din Grecia atinge un nou record (Imagine: Shutterstock)

Circa unul din cinci greci şi unul din doi tineri nu au slujbe în Grecia, potrivit datelor biroului de statistică ELSTAT. Rata şomajului a atins 21,7% în februarie, de la 21,3% în prima lună a anului. Pe segmentul de vârstă 15-24 de ani, şomajul s-a situat la 54%.

Reducerile de cheltuieli impuse începând din 2010 prin acordurile de ajutor internaţional au condus la un val de închideri de companii şi falimente.

Situaţia economică a generat furie în rândul populaţiei faţă de partidele poltice care au condus ţara în ultimele decenii. Aceste partide au înregistrat rezultate slabe în alegerile desfăşurate duminică, mai mult de jumătate din mandate fiind atribuite unor partide care se opun termenilor acordurilor de ajutor internaţional.

Numărul persoanelor fără loc de muncă a crescut cu 42% în februarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 1,1 milioane, în timp ce numărul persoanelor angajate a coborât cu 8%, la minimul record de 3,87 milioane.

Contracţia economică a Greciei pentru perioada 2008-2012 este estimată la 20%, aceasta fiind cea mai lungă şi mai dificilă recesiune a ţării de după al Doilea Război Mondial. Peste 500.000 de locuri de muncă, circa 10% din total au fost desfiinţate în acest interval.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici