SONDAJ CNN: O majoritate a ucrainenilor susţine UE, nu Rusia. Putin, considerat un lider "periculos"

Ucrainenii sunt mult mai puţin proruşi decât vor separatiştii ucraineni proruşi să creadă lumea, inclusiv în regiunile de la frontiera cu Rusia, care ar fi votat "zdrobitor" pentru declararea independenţei faţă de Ucraina, potrivit unui sondaj efectuat pentru CNN.

1939 afișări
Imaginea articolului SONDAJ CNN: O majoritate a ucrainenilor susţine UE, nu Rusia.  Putin, considerat un lider "periculos"

SONDAJ CNN: O majoritate a ucrainenilor susţine UE, nu Rusia. Putin, considerat un lider "periculos"

Oamenii din Ucraina se simt mult mai loiali Uniunii Europene (UE) decât Rusiei, iar o majoritate susţine impunerea de sancţiuni economice Rusiei, potrivit unui sondaj efectuat asupra unui număr de 1.000 de persoane săptămâna trecută.

Doi din trei ucraineni (67%) susţin aplicarea unor sancţiuni economice Rusiei, în timp de unul din trei (29%) le dezaprobă, relevă acest sondaj efectuat de către ComRes pentru CNN.

Ucrainenii tind să-l perceapă pe preşedintele rus Vladimir Putin ca pe un lider periculos şi puternic, iar pe preşedintele Statelor Unite Barack Obama îl consideră prietenos. Peste jumătate (56%) afirmă că se simt puternic loiali faţă de Europa şi faţă de Rusia, în timp ce 19% afirmă că se simt mai loiali Rusiei, iar 22% nu sunt loiali nici Europei şi nici Rusiei. Aproximativ 3% afirmă că nu ştiu ce să răspundă la această întrebare.

Rezultatele sondajului au fost publicate după ce separatiştii ucraineni proruşi din estul ţării au afirmat că locuitorii din regiune au votat "zdrobitor" pentru independenţa faţă de Ucraina, în referendumuri denunţate de către Statele Unite şi aliaţii săi europeni.

- Orientaţi către Est?

Sondajul CNN arată că, inclusiv în estul Ucrainei, cei care susţin o alianţă cu Rusia reprezintă o minoritate.

Doar puţin peste o treime (37%) dintre ucranenii care trăiesc în trei regiuni din estul ţării susţin o alianţă cu Rusia, în timp ce 14% din zonă susţine o alianţă cu Uniunea Europeană (UE), iar aproape jumătate (49%) afirmă că Ucraina ar face mai bine să nu se alieze nici cu unii, nici cu alţii, relevă sondajul.

"Ucraina de Est" cuprinde regiunile Doneţk, Lugansk şi Harkov, percepute drept cele mai proruse regiuni din ţară.

Doneţk şi Lugansk au organizat duminică referendumuri privind independenţa. Un reprezentant al insurgenţilor a declarat luni că regiunea a votat în proporţie de 90% pentru independenţă.

La nivel naţional, o majoritate (54%) afirmă că ar fi mai bine ca Ucraina să se alăture UE. Peste opt din zece ucraineni (82%) dezaprobă ca în Ucraina să fie staţionate trupe ruseşti.

În pofida crizei în care Rusia se opune Statelor Unite şi UE cu privire la situaţia celei de a doua celei mai mari ţări din Europa, ucrainenii sunt optimişti cu privire la viitorul lor.

Două din trei persoane (65%) chestionate afirmă că sunt optimiste cu privire la viitorul politic al ţării, iar aceeaşi proporţie (67%) susţine că este optimistă cu privire la viitorul economic.

- Putin versus Obama

Aproape jumătate (44%) dintre respondenţi au declarat că Putin este un lider puternic, în timp ce doar 27% îl percep pe Obama în acest fel. Aproximativ un sfert (23%) sunt de părere că niciunul nu este mai puternic, iar 6% au răspuns că nu ştiu care dintre ei este mai puternic.

Două treimi (67%) l-au descris pe Putin ca fiind "periculos", în timp ce doar 15% îl consideră pe Obama astfel.

Însă Obama este considerat cu mult mai "prietenos" decât Putin, 47% aplicând această descriere preşedintelui american, în timp ce doar 14% o aplică lui Putin. Peste o treime (34%) afirmă că niciunul nu este prietenos, iar 5% afirmă că nu ştiu.

Niciunul dintre cei doi lideri nu este perceput în mod special ca "de încredere", 32% optând pentru Obama, 19% pentru Putin, iar 45% răspunzând niciunul.

Sondajul agenţiei ComRes, cu sediul la Londra, a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.000 de ucraineni, prin telefon, în ucraineană şi rusă, în perioada 7-11 mai, şi are o marjă de eroare de plus/minus 3,1 puncte procentuale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici