Soţii Obama omagiază "voinţa de fier" a lui Nelson Mandela care împlineşte 94 de ani

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi soţia sa Michelle i-au adus un omagiu marţi fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, care împlineşte miercuri vârsta de 94 de ani, salutând "voinţa de fier", "integritatea fără cusur" şi "modestia" liderului african.

287 afișări
Imaginea articolului Soţii Obama omagiază "voinţa de fier" a lui Nelson Mandela care împlineşte 94 de ani

Soţii Obama omagiază "voinţa de fier" a lui Nelson Mandela care împlineşte 94 de ani miercuri (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"În numele americanilor, dorim să îl felicităm sincer pe Nelson Mandela cu ocazia împlinirii a 94 de ani", au declarat primul preşedinte de culoare al Statelor Unite şi soţia sa. Ei apreciază că "viaţa extraordinară a lui Mandela şi angajamentul său ferm continuă să reprezinte o lumină pentru cei care caută demnitatea, justiţia şi libertatea".

"Istoria personală a lui Mandela este istoria unei voinţe de fier, unei integrităţi fără cusur şi modestiei", subliniază soţii Obama. Prima Doamnă a Statelor Unite s-a întâlnit cu Nelson Mandela la 21 iunie 2011 în cadrul unui turneu în Africa australă efectuat împreună cu fiicele sale.

"După toate criteriile, Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei transformându-şi ţara, continentul (african) şi lumea", adaugă soţii Obama despre eroul luptei împotriva apartheidului, "un om care a demonstrat puterea extraordinară a non-violenţei (şi) a toleranţei".

Bill Clinton, unul dintre predecesorii lui Obama la Casa Albă, l-a vizitat marţi pe Mandela în satul său, Qunu (sud-est). Ziua de naştere a lui Nelson Mandela, 18 iulie, a devenit o sărbătoare importantă în Africa de Sud.

Mandela Day (Ziua Mandela) este recunoscută de ONU şi constă într-un apel mondial la consacrarea a 67 de minute din timpul nostru pentru ajutorarea semenilor. Aceste 67 de minute reprezintă cei 67 de ani pe care fostul lider i-a consacrat luptei sale politice.

Nelson Mandela, preşedinte al Africii de Sud din 1994 şi până în 1999, după ce a petrecut 27 de ani în închisorile regimului rasist de apartheid, s-a retras din viaţa politică în 2004. În prezent, apariţiile sale publice sunt foarte rare, fostul lider având o sănătate fragilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici