SpaceX testează ceaa mai puternică rachetă din toate timpurile

Compania SpaceX a antreprenorului Elon Musk a efectuat un test cheie pentru noua sa rachetă uriaşă Starship, scrie BBC.

3767 afișări
Imaginea articolului SpaceX testează ceaa mai puternică rachetă din toate timpurile

SpaceX testează ceaa mai puternică rachetă din toate timpurile

Inginerii au efectuat ceea ce se numeşte o aprindere statică, acţionând simultan 31 din cele 33 de motoare de la baza vehiculului.

Aprinderea a durat doar câteva secunde, totul fiind fixat pentru a împiedica orice mişcare.

Starship va deveni cel mai puternic sistem de rachete operaţionale din istorie atunci când va efectua zborul inaugural.

Acest lucru ar putea avea loc în următoarele săptămâni, presupunând că SpaceX este mulţumită de rezultatul testului de joi.

Aprinerea a avut loc la instalaţia de cercetare şi dezvoltare a SpaceX din Boca Chica, la graniţa dintre Texas şi Mexic.

Pe Twitter, Elon Musk a declarat că echipa a oprit un motor înainte de test şi că un alt motor s-a oprit singur, rămânând cu 31 de motoare pornite în total.

Dar, a adăugat el, au fost "totuşi suficiente motoare pentru a ajunge pe orbită".

Chiar dacă nu a fost vorba de întregul contingent de motoare, este notabil numărul de motoare care au funcţionat în grupat. Cea mai apropiată paralelă este racheta N1 pe care sovieticii au dezvoltat-o la sfârşitul anilor 1960 pentru a duce cosmonauţii pe Lună. Aceasta avea 30 de motoare dispuse în două inele. Dar N1 a eşuat în toate cele patru zboruri şi proiectul a fost anulat.

Boosterul Super Heavy al SpaceX, cu toate cele 33 de motoare moderne, ar trebui să producă cu aproximativ 70% mai multă forţă de propulsie de pe rampa de lansare decât N1. Chiar şi noua mega-rachetă a agenţiei spaţiale americane Nasa, Space Launch System (SLS), care a zburat pentru prima dată în noiembrie, este eclipsată de capacitatea Starship.

Musk are mari speranţe pentru vehicul. Antreprenorul vrea să îl folosească pentru a trimite sateliţi şi oameni pe orbita Pământului şi dincolo de aceasta.

Nasa a contractat deja SpaceX pentru a dezvolta o versiune care poate juca un rol în programul său Artemis, pentru a aduce din nou astronauţi pe Lună.

Musk se concentrează asupra planetei Marte. El are de mult timp ambiţia de a ajunge pe Planeta Roşie, de a stabili aşezări şi, după cum spune el, de a face din oameni "o specie multiplanetară". El a vorbit, de asemenea, despre călătorii de la un punct la altul, care să ducă pasagerii dintr-o parte a planetei în cealaltă în timp rapid.

Dacă Starship va funcţiona, va fi o adevărată schimbare, nu doar datorită masei pe care o va putea ridica în spaţiu.

Conceptul este conceput pentru a fi complet reutilizabil, componentele urmând să se întoarcă pe Pământ pentru a zbura, de nenumărate ori.

Acest lucru înseamnă că ar putea funcţiona la fel ca un avion de pasageri. Economiile de costuri pe termen lung în comparaţie cu rachetele convenţionale, care se folosesc o singură dată, ar fi imense.

Musk a vorbit despre un test pe orbită a sistemului Starship complet la sfârşitul lunii februarie sau în martie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rachetă,
test,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici