Spaniolii vor să schimbe peisajul politic al ţării la alegerile de anul acesta, potrivit sondajelor

Sondajele de opinie realizate înaintea alegerilor generale care vor avea loc în Spania anul acesta sugerează că alegătorii spanioli intenţionează să schimbe peisajul politic al ţării, respingând sistemul cu două partide care a dominat scena încă din anii '80, comentează El Pais în ediţia online.

163 afișări
Imaginea articolului Spaniolii vor să schimbe peisajul politic al ţării la alegerile de anul acesta, potrivit sondajelor

Spaniolii vor să schimbe peisajul politic al ţării la alegerile de anul acesta, potrivit sondajelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit celui mai recent sondaj efectuat de Metroscopia pentru El Pais, noul partid de stânga Podemos şi formaţiunea de centru-stânga catalană Ciudadanos înregistrează rezultate bune, în timp ce Partidul Popular (PP) şi Partidul Socialist (PSOE), formaţiunile tradiţionale care au dominat scena politică din anii '80, după încheierea dictaturii lui Franco, sunt cu mult sub nivelul atins la alegerile din 2011.

Însă popularitatea în creştere înregistrată de Podemos până în prezent pare să se diminueze, conform ultimului studiu, care creditează formaţiunea de stânga cu 27,7% din intenţiile de vot, cu mult înaintea PP (20,9%) şi PSOE (18,3%). Ciudadanos ar urma să obţină 12,2% din voturi, în timp ce Stânga Unită/Iniţiativa pentru Verzii Catalani (IU/ICV) şi Uniune, Progres şi Democraţie (UPyD) ar urma să primească 6,5% şi, respectiv, 4,5% din sufragii.

Studiul a fost realizat în perioada 3-4 februarie, la scurt timp după ce Podemos a organizat un miting în piaţa Puerta del Sol din Madrid, la care au participat 150.000 de persoane. Partidul a fost creat anul trecut şi a înregistrat un scor surprinzător de bun la alegerile europene. Liderul său, Pablo Iglesias, nu a oferit însă detalii despre politicile formaţiunii, fiind criticat de celelalte partide, dar şi de cetăţeni.

Comparativ cu luna precedentă, intenţiile de vot pentru Podemos au scăzut cu 0,5 puncte procentuale, ca şi cele pentru PSOE, în timp ce PP a înregistrat o creştere uşoară. Ciudadanos este creditat cu o creştere de patru puncte procentuale, ceea ce arată un sprijin real pentru partid, nu doar un vot de respingere a celorlalte formaţiuni.

În cadrul aceluiaşi sondaj, regele Felipe al VI-lea are o rată de aprobare de 71%, în timp ce din rândul politicienilor, cel mai bine se clasează Albert Rivera, liderul Ciudadanos, cu 49%. Premierul spaniol Mariano Rajoy a obţinut cel mai slab scor în acest sondaj, cu o rată de dezaprobare de 73%.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici