Specialist belgian, despre "atmosfera revoluţionară" din Europa Centrală: Viktor Orban, mai prorus decât comuniştii ungari în anii '80/ În România, Iohannis vine ca o alternativă, după mobilizarea populaţiei

Premierul Viktor Orban este mai prorus decât erau comuniştii ungari în anii 1980, consideră Jean-Michel de Waele, profesor de Ştiinţă Politică la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), într-un interviu pentru EurActiv.com, în care vorbeşte şi despre alegerea surprinzătoare a lui Klaus Iohannis la preşedinţia României.

2470 afișări
Imaginea articolului Specialist belgian, despre "atmosfera revoluţionară" din Europa Centrală: Viktor Orban, mai prorus decât comuniştii ungari în anii '80/ În România, Iohannis vine ca o alternativă, după mobilizarea populaţiei

Klaus Iohannis (Imshinr: Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)

Întrebat dacă nu există o atmosferă revoluţionară în Europa Centrală la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Jean-Michel de Waele a declarat că există ceva în comun cu acest eveniment şi anume elementul surpriză, potrivit EurActiv.com.

Înfrângerea lui Victor Ponta în alegerile prezidenţiale din România, revolta împotriva lui Viktor Orban în Ungaria (mii de cetăţeni îl acuză pe premier de angajarea unor funcţionari publici corupţi şi apropierea de Kremlin), mobilizarea civică din Cehia (cehii protestează faţă de preşedintele Milos Zeman, acuzându-l, de asemenea, de apropiere de Moscova) au fost surprinzătoare.

În Europa Occidentală, cei aflaţi la putere sunt de asemenea nepopulari, dar în Europa Centrală statul bunăstării este mult mai slab, corupţia este mai puternică şi puterea este mai fragilă. Am văzut în Bulgaria proteste de stradă care au dus la înlăturarea de la putere a Guvernului. Acest lucru nu s-ar întâmpla niciodată în Europa Occidentală, afirmă de Waele, care este şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Sociale a Universităţii Libere din Bruxelles (ULB).

Situaţia este însă mai specifică în România. În Ungaria pare să nu existe alternativă la Orban şi, în mare măsură, acelaşi lucru pare să se aplice Cehiei şi Bulgariei.

În România, Iohannis vine ca o alternativă, după o mobilizare a populaţiei, în pofida sprijinului pentru Ponta al oligarhilor, al unor mass-media foarte puternice şi al Bisericii Ortodoxe. Faptul că un luteran, un reprezentant al unei minorităţi mici, a câştigat este foarte neobişnuit pentru o perioadă de izolaţionism şi intensificare a naţionalismului.

În cazul Cehiei şi Ungariei, revolta populară arată o respingere a politicilor guvernamentale faţă de Moscova. Publicului occidental îi este greu să înţeleagă, dar în Europa Centrală, unele forţe politice joacă un rol de echilibru, ca şi cum ar fi încă posibil să se aleagă între UE şi Rusia, ceea ce este absurd.

"Orban este mai prorus decât erau comuniştii ungari în anii 1980. Este foarte neobişnuit. În Bulgaria există o tradiţie de prietenie cu Rusia există o mişcare slavofilă puternică. Chiar şi Cehia are ceva similar dar în Ungaria nu există nimic de genul acesta. Totuşi, pentru populaţia ungară, care se simte profund occidentală, această alianţă a lui Orban cu Putin este uluitoare", susţine de Waele.

Ceea ce îi place însă lui Orban la Putin nu este Putin în sine, ci "modelul său de stat autoritarist, statul său poliţienesc, controlul presei, democraţia sa de faţadă şi redusă la minim", explică profesorul universitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici