Spionii ruşi arestaţi în 2010 se apropiaseră de un membru al administraţiei SUA

FBI a anihilat o reţea de spioni ruşi anul trecut după ce grupul a fost pe punctul de a plasa un agent în apropierea unui membru al administraţiei Barack Obama, iar potrivit unor oficiali americani ar fi vorba despre secretarul de Stat Hillary Clinton, relatează Washington Times în ediţia online.

269 afișări
Imaginea articolului Spionii ruşi arestaţi în 2010 se apropiaseră de un membru al administraţiei SUA

Spionii ruşi arestaţi în 2010 se apropiaseră de un membru al administraţiei SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Frank Figliuzzi, asistentul directorului FBI pentru contrainformaţii, a declarat într-un interviu că Biroul Federal de Investigaţii a decis să finalizeze ancheta de contraspionaj care dura de zece ani din cauza temerilor că spionii "se apropiau de obiectivul lor". Figliuzzi nu l-a identificat pe membrul Cabinetului vizat de spioni, dar alţi oficiali americani au afirmat că este vorba despre secretarul de Stat Hillary Clinton.

"Cei zece ofiţeri ruşi au fost trimişi în SUA cu o misiune clară de a se apropia de politicieni americani şi lideri din guvern", a afirmat Figliuzzi, adăugând că unul dintre ei reuşise să dezvolte o prietenie cu cineva apropiat de un oficial al Cabinetului.

Purtătorul de cuvând al lui Clinton de la vremea respectivă, P.J. Crowley, a încercat să o distanţeze de acest caz, dar nu a negat că ea este persoana menţionată în documente din justiţie. "Nu există motive să se creadă că secretarul de Stat era o ţintă specială a acestei reţele de spioni", a declarat el într-un e-mail.

Spionul care a generat îngrijorările este Cynthia Murphy, identificată ulterior ca ofiţerul Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR) Lidia Guriev. Documente din justiţie afirmă că ea s-a întâlnit de mai multe ori cu un investitor din New York, activ în strângerea de fonduri politice şi descris ca "prieten personal" al unui oficial al Cabinetului.

Ulterior, s-a dezvăluit că investitorul era Alan Patricof, directorul firmei Greycroft LLC şi donator al unor candidaţi democraţi, printre care figurează şi Hillary Clinton, pe vremea când era senator de New York.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici